Now Reading
Vilka finns bakom figurerna i Pelle Svanslös-böckerna?
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Vilka finns bakom figurerna i Pelle Svanslös-böckerna?

  • Gösta Knutsson skrev till Bonniers förlag 1970: “Jag anser att alla mina böcker alltid bör finnas tillgängliga i bokhandeln, eftersom de mer eller mindre är eller kommer att bli klassiker.”

Och klassiker blev de och läses fortfarande. Rolluppsättningen är stor i de tretton böckerna om Pelle Svanslös. De flesta händelserna utspelar sig i Uppsala omkring domkyrkan, Carolina Rediviva, Öfre Slottsgatan, Åsgränd och kvarteren där omkring. Orterna som förekommer ligger också omkring Uppsala.
 

I Unn Torells bok om Gösta Knutsson – Karl för sin katt – ger hon ”den gängse tolkningen” av dem som författaren haft som förebilder till sina katter. Författaren Lars-Åke Skagegård, som också skrivit en bok om Gösta Knutsson, har ibland några fler förslag till vilka personerna bakom katterna är.
 

Gösta Knutsson med sin tax. Foto: Jan Gabrielsson
 
Huvudpersonen Pelle har en verklig förebild. Gösta Knutsson har berättat att han som barn brukade vara på en gård i Småland där han för en krona fick köpa en svanslös katt. En råtta hade bitit av honom svansen och kattens nye ägare märkte att Pelle, som han fick heta, nog föraktades lite av de andra katterna på gården. Att den litterära katten Pelle kom att få drag av författaren själv lär det inte råda någon tvekan om – godtrogen och godhjärtad och ibland utsatt för omgivningens hån.

 

Att Gösta Knutssons hustru Erna blev förebilden för söta Maja Gräddnos är också sant. Första boken där Maja är med kom samma år som herrskapet Knutsson gifte sig – 1947. Majas mor är en mycket konservativ dam och hon gillar inte Pelle Svanslös men trots detta blir de två ett sambopar som får trillingarna Maj, Muff och Murre.

 

Elaka Måns personifierar ondskan och han leder ett kattgäng med bland andra de enfaldiga katterna Bill och Bull. Måns är en översittare som bara vill plåga Pelle men ofta blir det fiasko när Bill och Bull missuppfattar och tokar till allt. I boken ”Pelle Svanslös klarar sig” beskrivs Måns som ”en stor, röd katt” men han har också illustrerats i både brunt och svart – färger som under kriget förknippades med mörka krafter. Namnet Måns är hämtat från en latinlärare Gösta Knutsson ogillade. Enligt en annan uppgift skulle namnet komma från språkvetaren Måns Dalsjö som hade kritiserat Knutssons radioprogram i Upsala Nya Tidning.
 
Gösta Knutsson hade en stor umgängeskrets och han plockade karakteristiska drag ur denna när han skapade sina kattfigurer. Bill baserades på Bengt Lindberg som var medlem av Stockholms nation och sedan blev flygbolagsdirektör. Bull fick drag av Olof Rydbeck som 1937-38 var förste kurator vid Stockholms nation och sedan chef för Sveriges radio 1955-70.
 

Olof Rydbeck var förebilden till katten Bull. På fotot är han nytillträdd radiochef 1955. Foto: Ulf Stråhle/SVT Bild
 
Gammel-Maja i domkyrkotornet är döv efter all klockringning hon utsatts för. Förebilden här lär vara Anna Söderblom, ärkebiskop Nathan Söder-bloms hustru. Ärkebiskopsgården ligger mycket nära domkyrkan. Gammel-Maja skulle också kunna vara ärkebiskop Gunnar Hultgrens mor som faktiskt kallades Gammel-Maja.
 
Anna Söderblom på sin 60-årsdag. Hon var änka efter ärkebiskop Söderblom och förebild för Gammel-Maja i domkyrkotornet.
 
En viktig roll i böckerna spelar Murre från Skogstibble och bakom den figuren står allvetaren Einar Haglund som var radioman, skådespelare, pianist, filosofie hedersdoktor, spexare och Gösta Knutssons gode vän och arbetskamrat.
 
Gullan från Arkadien tillhörde skönheterna i kattgänget och Pelle var lite förtjust i henne innan Maja Gräddnos gjorde entré. Hon var gift med Ville med Sillen som i verkligheten hette Vilhelm Odelberg och var överbibliotekarie vid Frescati i Stockholm. Arkadien var förmodligen det moderna studenthemmet som invigdes 1936 och tillhörde Södermanlands-Nerikes nation. Verklighetens Gullan var Maj Odelberg född Gullbring, som sedan blev intendent vid Historiska museet.
 
Slottsbacken i Uppsala.
 
Naturligtvis deltar Katternas Allmänna Sångförening som på Vårfestdagen bland annat sjunger Glad såsom katten vid middagsmjölken. Att Ragge på Backen lyssnar är självklart precis som landshövding Ragnar Edenman lyssnade till Allmänna Sången vid Gunillaklockan.

 

 

Text: Birgitta Markendahl

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .