Now Reading
”Vi har grymma talanger” – The Good Talents vill visa ett annat Botkyrka”Vi har grymma talanger” – The Good Talents vill visa ett annat Botkyrka  • Ett stort problem i Sverige är att många unga i segregerade områden lever i utanförskap med små möjligheter att påverka sina liv. De saknar kontakter och sätt att få jobb och möjligheter att komma in i samhället. Känner man ingen som har ett högstatusjobb vet man kanske inte ens vägarna dit.

Lösningen, eller i alla fall en av många lösningar, tror sig organisationen The Good Talents i Botkyrka ha.
– Målet är att genom programmen ge vilja, hopp och kunskap som de kan ta till vara på, så att de tar makt och ägarskap över sina liv, sina idéer och har tillgång till positiva förebilder i sina lokalsamhällen, säger Najat Abbas, verksamhetschef på The Good Talents.
 
Najat Abbas har tidigare drivit den ideella organisationen Happier Children, barnverksamhet i Marocko, Etiopien och Malaysia samt jobbat på FN i Genève, men ville tillbaka till gräsrotsarbetet, vars mål hon beskriver såhär:
– Fler unga ska kunna få samma möjlighet, och få det inom flera områden. Ungdomar kanske har vuxit upp med socioekonomiska utmaningar och att drömma om att bli till exempel läkare kan kännas väldigt långt bort.
 

Najat Abbas är verksamhetschef på The Good Talents, men har tidigare jobbat med barnverksamhet i Marocko, Etiopien och Malaysia.
 


The Good Talents startades som ett pilotprojekt av Gayatri Rathinavelu och Sandra Kinnaman, men blev med tiden till ett stående projekt, och i sin tur flera program. Organisationens ungdomar upplever att politiker har glömt bort Botkyrka och andra utsatta områden, och The Good Talents vill enligt Najat Abbas vara förebilder.
– Ungdomars förebilder. Vuxna människor som aktivt lyssnar på deras idéer och säger: ”Vad kul, gör det! Kör på det!” Inte den typiska vuxna som bara fördömer det som de eventuellt gjort fel, utan också uppmuntrande.
 
Det viktigaste är att se människan bakom och inte ungdomens förutsättningar i livet.
– Man vill ofta försöka rädda någon genom myndighetshjälp såsom socialtjänsten, men de vill först känna sig trygga och få tillit. Bli hörda.

 
The Good Talents driver bland annat projektet Summer Talents där deltagare får hjälp med feriepraktik och utbildning.
 

I det ingår, menar Najat Abbas, att det är viktigt vara en trygg förebild.
– Det här är så mycket större än bara ett enskilt projekt. Sår vi ett litet frö kanske det växer och i sin tur sår det vidare. Även om man känner sig maktlös räcker det med att så ett frö.
 
Ett av projekten som The Good Talents driver är Summer Talents, där mellan 12 och 15 deltagare får hjälp med feriepraktik och utbildning, lära sig om de lokala utmaningarna de själva står inför i sitt liv och hur de kan utveckla sina idéer för att lösa de problem som finns. The Good Talents har också höstterminsprogram Business Talents, småprojekt om demokrati och politik som heter ”Ey lyssna” och Botkyrka Talents, som är ett lite längre program.
– Talangerna med de här socioekonomiska utmaningarna är jätteambitiösa och duktiga men syns inte, får inte erfarenheterna att ta det till nästa steg, säger Najat Abbas. Det är viktigt att mediebilden ges på fler sätt, för det finns många fler unga som är ambitiösa och vill mer. Även de som hamnat snett är det inte för sent för. Vi har grymma talanger.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top