Now Reading
”Vi behöver en mänsklig globalisering”

”Vi behöver en mänsklig globalisering”

  • Miljön kring Wiks slott utanför Uppsala är magnifik. Slottet har anor från 1200-talet och är en av landets bäst bevarade medeltidsborgar. På området finns byggnader med spår från många olika tidsepoker. Sedan 20-talet driver Uppsala läns landsting folkhögskola på Wik och det är här som Maïa möter filmregissören och läraren Dani Kouyaté, en duggregnig oktoberdag. Dani undervisar i Storytelling, en ny kurs som fokuserar på att hitta rätt uttrycksform för varje berättelse. 
- En viss berättelse kanske passar bäst att uttryckas i film, för en annan passar teaterscenen bättre, säger Dani på sitt lugna sätt.

Just nu sitter eleverna och klipper ihop varsin treminuters film. Om några veckor är det dags för föreställning på Gottsunda dans & teater. För Dani är den pedagogiska delen av hans yrkesliv viktig.
- Lärarrollen gör att man håller sig levande, säger Dani. Den är viktig för mitt eget skapande. Det är eleverna som är de egentliga lärarna.

Dani är utbildad i Burkina Faso där han är född, och i Paris. Där stannade han i 25 år innan kärleken förde honom till Sverige. Sedan 2007 bor han i Uppsala. Förutom att undervisa på folkhögskolan är hans gästlärare på universitetet och har en rad internationella uppdrag. Framför allt är han en filmskapare som gjort film både i sitt ursprungsland, i Frankrike och i Sverige. Den svenska produktionen ”Medan vi lever” från 2016 med hiphopartisten Adam Kamyana i huvudrollen har fått flera internationella utmärkelser och ett hyfsat mottagande i Sverige. Filmen handlar, som oftast när det gäller Danis produktioner, om identitet. Kandia en kvinna i 50-årsåldern har bott 30 år i Sverige men återvänder till sina rötter i Gambia. Hennes son Ibbe är på väg att slå igenom med sin musik men bestämmer sig för att hämta hem sin mamma. Mötet med hemlandet blir inte alls som någon av dem tänkt sig.

FÖR ATT LÄSA MER – PRENUMERERA PÅ TIDNINGEN MAIA
Kontakta oss HÄR för att teckna en prenumeration
PRISER
Tre månader – 199kr
Halvår – 299kr
1 år – 499kr
1 år (e-tidning) – 399kr

 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top