Now Reading
Världsarv på Sverigeturné når Umeå

Världsarv på Sverigeturné når Umeå

  • På ön Jeju utanför Sydkorea är befolkningens främsta levebröd fisket. Traditionellt försörjer kvinnorna familjen medan männen tar hand om hushållet. Haenyeo-kulturens fisketradition finns sedan 2016 med på UNESCO:s immateriella världsarvslista och är numera också dokumenterad i vandringsutställningen Haenyeo - havets kvinnor. Den har tidigare visats i Malmö och Göteborg och nästa stopp för utställningen är Umeå, dit den kommer den 17 maj.

Haenyeo-kulturens dykare har stränga regler för vilka djur och växter som får fångas när. De dyker efter skaldjur, fiskar och olika sjögrässorter, fridyker bara och fiskar inte med harpuner. Dessutom har kvinnorna utvecklat en speciell andningsteknik kallad sumbisori. Tekniken gör att utandningen går långsammare – dykaren klarar fler dyk på kortare tid. Det uppkommer höga visslande ljud när dykaren går upp till ytan för att hämta ny luft och de bästa dykarna kan med hjälp av sumbisori vara under vattenytan i närmare fyra minuter på öppet hav.
 
Fiskeyrket går i arv. Fram till 1500-talet lärdes både kvinnor och män upp till dykare, men efter hand överläts dykandet till kvinnorna och hushållet till männen.
– Männen frös för mycket för att kunna dyka utan dräkt, säger Jeong-Ja Kim, en 86 år gammal haenyeo som intervjuats till utställningen. Kvinnor frös också, men vi stod ut.
 

Den 17 maj kommer vandringsutställningen Haenyeo – havets kvinnor till Umeå. Foto: Matilda Thulin/Malmö museer
 
Traditionen är hotad – Jejus unga kvinnor söker sig mer och mer in till Sydkoreas storstäder för att studera eller ta andra jobb. Men Hyung S. Kim, fotografen som tagit bilderna till utställningen, ville dokumentera den här traditionen innan det är för sent och den försvinner.
 
Förutom porträtt av dykande kvinnor innehåller utställningen också föremål från haenyeo-kulturen och visar klipp från dokumentären Dykarkvinnorna i Korea av Hee-Young Ko. Utställningen är producerad av initiativtagaren Min Jeong Ko och har tidigare visats på bland annat Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg och på Teknikens och Sjöfartens hus i Malmö.
 
Kvinnohistoriskt museum ligger på plan 4 i kulturhuset Väven i Umeå. Det öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet beskriver sig som en ”aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt”.
 
Men nu når den alltså Umeå och kommer att visas på Kvinnohistoriskt museum från 17 maj 2021 till 25 september 2022. Museet har en tid hållit stängt, men kommer att öppna för fysiska besök från och med 17 maj. Museet kommer att följa de rådande restriktionerna om avstånd och antal besökare.
 
Immateriellt kulturarv
Immateriellt kulturarv inrättades av UNESCO 2006 och är kulturarv som inte går att fysiskt ta på. Det kan vara traditioner eller olika former av hantverk, ritualer, musik eller berättelser. Sverige undertecknade konventionen för tryggande av immateriellt kulturarv 2011 och som svenska bidrag finns traditioner som luciatåg, midsommarstångsdans och smörgåsbord. Andra exempel är Finlands bastubad och Jamaicas reggaemusik.
 
Hur låter Haenyeo-kulturen?
Kvinnohistoriskt museum i Umeå kommer att visa utställningen på plats, men tidigare, när Malmö Museer visade den på Teknikens och Sjöfartens hus, var den digital och kompletterades med en sång, en dikt och ljudet av sumbisori. Ljudklippen finns fortfarande att lyssna på. Hemsidan nås enklast genom att googla Malmö Museer + Haenyeo, havets kvinnor.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .