Now Reading
Världens första fossilfria stål tillverkat i Sverige

Världens första fossilfria stål tillverkat i Sverige

  • Förra veckan presenterade SSAB världens första fossilfria stål. Den första kunden är Volvokoncernen. Den fossilfria stålframställningen är ett stort och mycket viktigt steg för klimatet.

Intresset för det fossilfria stålet är större än tillgången, förklarade SSAB:s vd Martin Lindqvist då världsnyheten presenterades på onsdagsförmiddagen förra veckan. Det var en mycket nöjd och glad vd som talade om den nya produkten.
– Det känns naturligtvis otroligt bra. Det var ju det här vi drömde om när vi drog igång projektet för fem–sex år sedan ihop med Vattenfall och LKAB och i dag står vi här och har producerat inte bara fossilfritt stål först i världen utan faktiskt också fossilfritt stål med utmärkta kvaliteter som levereras till kund.

Jan Moström, vd för LKAB, menar att det fossilfria stålet är oerhört värdefullt för svensk industri.
– Det betyder jättemycket. Nu vet vi att det fungerar tekniskt. Vi får fram ett fossilfritt stål som vi kan använda i produktion. Med det som grund kan vi börja industrialisera, skala upp det hela och se till att det kommer att bli ekonomiskt lönsamt att producera det här. 

SSAB:s vd Martin Lindqvist berättar för Dagens Industri att han räknar med storskaliga leveranser av det fossilfria stålet från och med den 1 januari 2026. Näringsminister Ibrahim Baylan, som också deltog då världsnyheten presenterades förra veckan, förklarade att dagens stålindustri skapar stora utsläpp samtidigt som den är en viktig del av lösningen. Han menar att det fossilfria stålet löser klimatproblemen samtidigt som det skapar jobb och ekonomisk tillväxt.
– Det är klart att det gör stor skillnad när någon visar vägen, när någon gör någonting som man förr sa inte var möjligt. Det visar att det är möjligt att kunna bli av med koldioxidutsläppen och samtidigt också vara lönsam. Det tror jag kommer förändra hela den globala stålindustrin, sa Ibrahim Baylan till Sveriges Radio. 

 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top