Now Reading
USA – med en sårad narcissist vid rodret
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

USA – med en sårad narcissist vid rodret

  • Lättnaden världen över var stor när det stod klart att Joe Biden vunnit det amerikanska presidentvalet. Samtidigt fanns på många håll en gnagande oro över hur den bortröstade Donald Trump skulle komma att hantera sin förlust. Han har historiskt haft en väldigt negativ inställning till alla som i någon bemärkelse förlorat något och i presidentvalet finns tydliga siffror som visar att Biden både vunnit en tillräcklig mängd elektorsröster och fått flest röster sammanräknat.

Relativt snart stod det också klart att Trump inte skulle komma att acceptera valförlusten utan vidare och rättsliga processer tog vid. Ett 60-tal domstolsförhandlingar visade övertygande att det inte skulle komma att finnas något sätt att ändra valutgången. Vad som istället inträffat är en helt och hållet väntad reaktion från en person som har den typen av personlighet som Trump har – eller snarare personlighetsstörningar.

Under hans tidigare karriär som TV-personlighet uppfattades många av hans egenheter som rena gimmickar. Det är ju dråpligt med människor som talar om sig själv i tredje person bestämd form – the Donald. Åtminstone tills man faktiskt börjar inse att det kan bottna i någon form av personlighetsstörning. Psykopati och narcissism är ofta intill förväxling lika i sina ytliga uttryck. Ingen av dem kan erkänna sina fel, brister eller misstag. Anledningen därtill skiljer sig dock åt; där psykopaten inte kan se sina egna fel och brister är narcissisten nästan överdrivet medveten om dem och därtill livrädd för att de ska avslöjas. När narcissisten möter kritik eller är på väg att bli beslagen med fel, brister eller misstag uppstår en reaktion som närmast kan liknas vid en kamp på liv och död.

 
Det verkar också som att det är just denna kamp som sedan valet har utspelat sig inför öppen ridå. När domstolsprocesserna inte gått hans väg har han tagit till alltmer desperata åtgärder. I skrivande stund kan man fortfarande hoppas att hans destruktiva bana nådde sin kulmen i och med stormningen av Kapitolium, en händelse som Trump själv till stor del ligger bakom. Krav restes på den avgående vicepresidenten Mike Pence om att han tillsammans med ministrarna skulle besluta om att avsätta Trump i enlighet med den amerikanska konstitutionens 25:e tillägg. Relativt snart stod klart att detta inte skulle komma att ske – enligt många bedömare beroende på att Pence hoppas på att ställa upp i presidentvalet 2024 och att han inför detta inte kan kosta på sig att göra sig ovän med Trump. För det är också så att Trump under de senaste fyra–fem åren lyckats göra mer eller mindre hela det Republikanska partiet till sitt eget. Den som gör sig ovän med Trump har sannolikt inga starka framtidsutsikter i det partiet.

 
Istället tycks det nu bli ännu en riksrättsprocess, det som på engelska heter impeachment. Företrädare för det Demokratiska partiet jobbar på för att i rekordfart hinna med processen innan det är dags för Trump att lämna ifrån sig nycklarna till Vita huset. Vän av ordning undrar nu kanske varför man ska göra det, när det bara handlar om dagar innan han ändå tvingas avgå. Det finns naturligtvis en tanke med detta – om man lyckas få honom fälld blir han av med en mängd förmåner som han annars kommer att få då han avgår, samtidigt som han diskvalificeras från att inneha politiska ämbeten. Detta skulle således medföra att han inte tillåts ställa upp i nästa presidentval, vilket han sannolikt siktar på.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .