Now Reading
Stens värld är både liten och stor

Stens värld är både liten och stor


I mars flyttade författaren och fotografen Sten Lundberg tillbaka till Mariefred efter 40 år i exil i Örebro. Han och hans fru Gunilla bor i Stens barndomshem, ”Borgmästarens hus” på Strandvägen. Mariefred är den lilla idyllen vid Mälaren, alla känner alla, den goda ”mariefredsandan” präglar staden. Kontrasten mot Stens andra världar, de resor han gjort i framför allt Asien och de människor han skildrat i utställningar, reportage och böcker, kunde inte vara större.

- Fast i grunden är vi människor inte så olika, säger Sten. Vi har samma grundläggande behov.

Ända sen 80-talet har Sten gjort långa resor ut i världen. På vissa resor har slumpen fört honom till platser han sedan återvänt till och skildrat i reportage, böcker och fotografier. Andra gånger börjar det med människor han mött på hemmaplan i olika sammanhang och som blivit hans guide in i en annan kultur. Kina och Japan är två länder som etsat sig in i hans liv och som han ofta återvänt till. I Kina har han varit ett femtontal gånger, i Japan fyra.
- 1982 gjorde jag och Gunilla en lång resa. Först reste vi genom Sovjet, tog båten till Yokohama och stannade i Japan i två och en halv månad. Sen tillbringade vi sex veckor i ett vintrigt Kina. Det var besvärligt, men intressant.


Det finns en grundläggande anledning till kinaintresset. Stens pappas faster Jenny verkade som missionär i Shanxi-provinsen i 30 år. 
- I mitten av 90-talet åkte jag dit för att söka hennes spår, berättar Sten. Hon hade tagit hand om en föräldralös flicka som fick växa upp på missionsstationen. Jag försökte hitta flickan som då var i 65-årsåldern. Mirakulöst nog gjorde jag det. Hon hette AiLien och jag träffade både henne och hennes man. Han hade kvar ett dragspel som han fått av Jenny.


FÖR ATT LÄSA MER – PRENUMERERA PÅ TIDNINGEN MAIA
Kontakta oss HÄR för att teckna en prenumeration
PRISER
Tre månader – 199kr
Halvår – 299kr
1 år – 499kr
1 år (e-tidning) – 399kr

 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top