Now Reading
Social distansering får ny innebörd
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Social distansering får ny innebörd

  • Under veckan som gick fick många analytiker en föraning om den amerikanska valrörelsens riktning. 
Den TV-sända debatt som de två presidentkandidaterna genomförde tycks ha blivit en väckarklocka för många. Trumps irrationella och aggressiva uppträdande under debatten blev vida omtalat dagarna efter debatten. Den sittande presidentens opinionssiffror sjönk ytterligare – de två första stora undersökningarna efter debatten visade på 14 respektive 16 procentenheters ledning för Biden.

Utmanaren Bidens kampanjorganisation har under de senaste månaderna fått in avsevärt mer donationer än Trumps motsvarighet. Bara i augusti fick Bidens kampanj in svindlande 150 miljoner dollar – drygt 1,5 miljarder kronor – mer än Trumps kampanj. Samtidigt har Trumps kampanj kraftigt dragit ner på annonsering i vissa delar av landet – i delstaterna Iowa och Ohio har man inte några TV-annonser alls förutom på de nationella kanalerna.

I Minnesota har man valt att kapa annonseringskostnaderna med fem miljoner dollar, samtidigt som man avbokat annonser för två miljoner dollar i Michigan och Wisconsin. Det har förekommit antydningar om att det har att göra med att man anser dessa delstater vara förlorade till Biden på förhand, vilket motsägs av vissa republikanska valarbetare som istället menar att man borde hårdsatsa på dessa viktiga delstater – men att pengarna inte räcker till.
 
Samtidigt går det att skönja en antydan till nytt förhållningssätt från ledande republikaner gentemot president Trump.
 
Den republikanske senatorn Mitch McConnell, partiets ledande företrädare i senaten, har under veckan bekräftat att han inte besökt Vita huset sedan i augusti. Han har varit tydlig med att detta berott på att han inte delar presidentens syn på hur individuellt skydd mot coronaviruset bör se ut. McConnell är av åsikten att man bör följa de riktlinjer som landets federala smittskyddsinstitut utfärdat gällande exempelvis personlig skyddsutrustning, vilket Trump motsagt – sannolikt för att stora delar av hans väljarbas är motståndare till exempelvis skyddsmasker.

 
I Arizona har den republikanska senatorn Martha McSally tidigare visat sitt stöd för presidenten i en rad frågor. Även där har man nyligen haft en debatt, denna gång mellan McSally och hennes demokratiske motståndare Mark Kelly. Under denna TV-sända debatt fick McSally flera gånger frågan om hon var stolt över sitt stöd till presidenten – en fråga som hon vägrade att besvara för att istället komma med påståenden som inte på något vis var relaterade till frågeställningen.
 
Den republikanske politiske konsulten Stuart Stevens – en del av anti-Trumporganisationen the Lincoln project – bedömer att de flesta republikanska kandidater i de olika kommande valen inom ett par veckors tid helt kommer att ha gett upp hoppet om valframgångar i november. 

 
Listan över tidigare topprepublikaner som i första hand tar avstånd från Trump och i andra hand stödjer Biden växer undan för undan. Denna lista har över tid blivit så omfattande att den tillägnats en särskild Wikipediasida.
 
När nu Trumps eget parti – som hittills följt och försvarat honom – börjar distansera sig för att begränsa presidentskapets skadeverkningar på partiet, kan man ana att partiet ser årets val som förlorat. Istället tycks man redan nu satsa på att återställa allmänhetens förtroende inför nästa stora val om två år, då samtliga platser i Representanthuset och en tredjedel av Senaten ska fyllas.

 

 
Text: Karl-Johan Svensson / Foto: Element digital

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .