Now Reading
Tiderna förändras

Tiderna förändras

  • Ett höstlov som blev läslov, en Alla helgons helg som blev Halloween och ett SD som blev rumsrent. Man tänker sällan på förändringar när man är mitt i dem, men att försöka reflektera är bra. Vad i samtiden gör att det som händer, händer?

Läslovet, som just avslutats, är en reaktion på att barn och ungdomar läser allt mindre. Och att all forskning säger att det är synd. En gång i tiden hette lovet i oktober/november potatislov – familjen behövde hjälp på åkern – sen höstlov, då fick man göra vad man ville, nu läslov. I motsats till lovet i februari. Sportlovet – då är idrotten i fokus.

Självklart finns Alla helgons dag och helg kvar att fira (se artikel i dagens Maia). Tror till och med att det är på väg tillbaka i människors medvetande, men Halloween, Halloween har kommit för att stanna. En amerikansk sed, ursprungligen irländsk, för att skrämma oss. Vad säger det om samtiden? Att barn – som främst är halloweendiggarna – blivit viktigare i samhället. Att det kommersiella tar allt större plats, eller bara att vi är uttråkade? Vi måste skrämmas för att känna att vi lever!
 
Det som ändå är mest intressant är hur det politiska landskapet i Sverige de senaste åren helt förändrats. Maia försöker att inte ta politisk ställning, men kan konstatera att Sverigedemokraterna från att under Reinfeldts tid som Moderaternas ledare helt ha varit ute i kylan, till att under Anna Kinberg Batra allt mer närma sig etablissemanget, till att nu – när Ulf Kristersson går i bräschen – ha kommit helt in i värmen. Intressant! Hur många år tog det? Inte många. Jag tar Moderaternas hållning som exempel, eftersom det partiet är gammalt och etablerat. Många lyssnar på dem, tror på vad de säger. Nu säger de att ”Vi har mycket gemensamt med SD, bland annat synen på brott och straff och invandring” – så sa Kristersson senast i veckan. Då måste ju SD:s syn på de ämnena – också alltid nämnda samtidigt – vara okej. Iallafall rumsrena.
 
Det är en sanning man inte kan säga emot. SD gick från få anhängare till att nu vara det tredje största partiet i landet. Och förmodligen – känns så just nu – komma att ingå i ett högerblock som tar över makten om två år. Det vet vi inte, allt kan hända, men trenden är rätt tydlig.
 
Livet och samhället ska förändras, det har det alltid gjort och kommer alltid att göra. Läslovet heter snart något annat och halloweenhelgen spetsas kanske till ytterligare. Det gör inget. Det som skulle göra något, faktiskt väldigt mycket, är om de tankar och den inställning till medmänniskor som ofta skiner igenom när SD tar till orda blir det gängse i Sverige.
 
Så måste det ju inte bli. Det kan ju bli tvärtom. Att de inom SD som uttrycker de åsikterna istället närmar sig oss andra. Det enda vi vet är att tiderna förändras. Samtidigt som vi befinner oss mitt i dem. Och att vi måste komma ihåg att reflektera.
 

 
Text: Anna Löfving

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top