Now Reading
Resan har bara börjat

Resan har bara börjat

  • Internationella kvinnodagen idag och vi svenskar brukar slå oss för bröstet. Glöm det!

Undersökningar visar att Sverige tappar i jämställdhet. Ni känner mig nu, bryr mig inte mer om situationen i Sverige än i andra länder – innan kvinnorna i Sudan också är jämställda, ingen rättvisa att prata om. Men ändå! Man trodde ju att Sverige låg i framkant.

Istället underkänner FN oss på 13 av 16 punkter. Bland annat vabbar mammor och arbetar mer deltid än pappor, vilket medför sämre löner och lägre pensioner. Det går åt rätt håll, men i snigelfart. Först om 20 år har vi kommit ikapp.
 
När det gäller medicinsk forskning har män länge varit i fokus, vilket medför att kvinnor både mår dåligt och dör i större utsträckning. Inom näringslivet har vi tappat täten vad gäller antalet kvinnliga chefer. Under pandemiperioden har kvinnorna också hamnat efter. Fler kvinnor som jobbar inom vården och skolan och därmed fått slita fruktansvärt. Fler mammor som stannar hemma när barnen är förkylda och allra värst – i hemmen har misshandel och trakasserier ökat. Och vilka brukar stå för det? Inte då kvinnorna!
 
Maia försöker alltid ha en positiv syn på framtiden, men ibland är det svårt. Självklart tror vi att det en dag blir helt jämlikt mellan män och kvinnor – i hela världen – men att det tar så lång tid är obegripligt. Och att det ibland går åt fel håll – ännu mer obegripligt.
 
Liberalerna har satt ner foten när det handlar om framtiden och få blev nog förvånade. Svårt att sia om hur detta påverkar partiets popularitet och storlek, men så mycket mindre går det ju inte att bli. De måste väl chansa på något nytt! Apropå högerpartierna, här i Uppsala snackas det mycket om Ebba Busch och hennes husaffär. Visst förstår man att Ebba vill köpa huset, som ligger fint och nära hennes barns pappa, men att dra det så långt. Tror jag inte att jag hade gjort.
 
Hon kan ha rätt, hon har säkert rätt juridiskt, men utåt verkar hennes beteende hjärtlöst. Och för en politiker är ju det yttre allt. Hur mycket än skenet bedrar, skenet är viktigt. Nej, snart är moderaterna och Ulf Kristersson nog det enda alternativet för de som vill rösta höger ut.
 
Hoppas nya Maia faller er i smaken och hoppas särskilt att ni kvinnor får vila de kommande dagarna. Att männen omkring er tar sitt ansvar. Det är lätt att luta sig tillbaka, tro att vi är framme, men ack nej. Särskilt om vi tittar internationellt – resan mot jämställdhet tycks bara ha börjat!
 
Foto: Zoë/Unsplash

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top