Now Reading
“Om vi ger upp nu kommer det bli som i Nordkorea”
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

“Om vi ger upp nu kommer det bli som i Nordkorea”

  • Maia har under veckornas lopp skrivit om den pågående situationen i Belarus och bland annat pratat med en kvinna i Minsk som tidigare var hoppfull. Nu har läget hårdnat och det är dags att det händer något. Orkar Belarus demonstranter fortsätta demonstrationerna? De måste, menar den kvinna som Maia pratat med när tidningen en månad senare ber om en uppdatering.I korthet: hur upplever du situationen i Belarus just nu? 
Från mitt och min omgivnings perspektiv är situationen just nu mycket svår, och hoppet om en ljus framtid börjar tyna bort. På ena sidan har vi fortfarande staten och myndighetspersoner som agerar som om ingenting händer, ignorerar de fredliga söndagsprotesterna och säger i TV att protesterna nästan dött ut. De menar att vi nu ska ha blivit nära vänner med Ryssland, vår “storebror” som kommer att ge oss pengar, och att vi ska kapa banden med EU.
 
I verkligheten går ekonomin med små men stadiga steg mot full kollaps, och rättssystemet har redan kollapsat. Nu används lagarna till att skrämma människor med olagliga fängslanden och anklagelser mot vem som helst, men mest mot de som deltagit i protesterna. De kan dömas för “uppmanande till handlingar som syftar till att skada den nationella säkerheten i landet”, när de t ex skrivit kritiskt på Internet. Alla huvuddeltagare i Samordningsrådet utom Svetlana Aleksijevitj är i fängelse eller har flytt landet…

På andra sidan har vi hopp, och vi har människor som tror på en framtid utan en totalitär stat och utan Lukasjenko – och som fortsätter protestera. I 50 dagar har de protesterat nu.

 
Hur har protesterna påverkat belarusernas vardagsliv?
 


Folk lever i osäkert nu. Alla pratar politik och många är oense, både med vänner och kollegor, och det har till och med hänt att kärleksrelationer tagit slut därför att man har olika åsikter om det som händer. Den psykiska hälsan rent generellt står på spel. Många lämnar Belarus för att få ett bättre liv och resten funderar också på det. Några har möjligheter till det, men majoriteten har det inte. Många håller sig till det jobb de har, om de har något. Det kan kännas som om ingenting händer under hela veckan, utom lördagar och söndagar när vi går ut och protesterar. Det är allt svårare att ta sig hem då transporterna inte funkar, taxichaufförer tar ut högre priser och de största tunnelbanestationerna är stängda tills protesterna är över.
 
Men tonen har satts och protesterna fortsätter varje söndag. Var gång kommer 100 000 eller fler, och även om det är svårt att inte ge upp när inga större förändringar kommer, förstår folk att det inte finns någon väg tillbaka om vi ger upp. Då kommer vi att bli som Nordkorea, utan mänskliga rättigheter och hopp om ett bättre liv. Jag tror att även om det kommer färre än 100 000 varje söndag, så kommer protestera att fortsätta. Det som driver oss är vår tro på att det går att förändra.
 
Jag är tacksam över att protesterna i sig inte har förändrats. Det sker fortfarande inte under våldsamma former, det är bara staten och myndigheterna som använder det och det är ett stort misstag av dem. Det visar bara att Lukasjenko är rädd och att regimen misslyckas… vi behöver bara vänta lite till.
 

Vad tror du kommer att göra en skillnad i långa loppet? Vilka behöver agera och vad ska de göra?

 
Jag tror att dialogen mellan Lukasjenko och Samordningsrådet med Tichanovskaja behövs, men det kommer bara att kunna ske med OSSE. Putin har alltför starkt inflytande på Lukasjenko och vi behöver ett medlande från en tredje part. Varken sanktioner eller diplomatiska handlingar kan hjälpa oss, tror jag, för tyvärr struntar Lukasjenko i vad Europa och USA säger. Han ser dem som fiender till Belarus och honom själv. Han lyssnar på Ryssland så länge han kan dra nytta av Putin för att köpa honom tid och låna honom pengar, men i hans huvud är det han mot resten.

 

 
Text: Arvid Svenske / Foto: Element digital

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .