Now Reading
Motbjudande reaktioner på krigsrapportering från Afghanistan

Motbjudande reaktioner på krigsrapportering från Afghanistan

  • Oroligheterna i Afghanistan fortsätter att öka sedan utländsk militär – främst amerikansk – alltmer dragit sig tillbaka. De talibanstyrda områdena blir fler, och många vittnar om fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen. Sedan flera år bor den svenska journalisten Magda Gad i landet. Hon är fortfarande på plats och rapporterar om vad som pågår, vilket jag skrev om redan i förra numret av Maïa. Däremot började under förra veckan svenska politiker och så kallade tyckare att uttala sig om hennes rapportering. Det finns flera som utmärker sig.

Lättast att avfärda är nog den tidigare journalisten – numera bilskrikaren och paranoikern – Joakim Lamotte. Han uppger att han egentligen har slutat använda Twitter – gissningsvis för att samtliga hans teorier och argument ständigt smulades sönder inför öppen ridå. Då blir det inte lika roligt för någon som för att upprätthålla en bekväm tillvaro är beroende av att fansen donerar pengar via Swish. Hans heta vinkel på Gads rapportering var att hon förmodligen satt säkert i diplomatkvarteren (vilket hon inte gör) och att det är farligare för journalister att befinna sig i en rad svenska städer. När han ombads att komma med exempel på dessa skrämmande miljöer – han nämner Kristianstad och Luleå – lyser hans respons med sin frånvaro. Det är nog inte så farligt där om man jämför med Afghanistan, där åtminstone ett 30-tal journalister faktiskt fått sätta livet till i modern tid. Han passar också på att raljera över att det i själva verket var Magda Gad som fick talibanerna att gå till anfall mot resten av landet. Detta från en person som tidigare arbetat på bland annat Uppdrag granskning i SVT. Hans karriärbana sedan dess kan inte beskrivas som annat än ett totalt ras i trovärdighet och seriositet. Han har blivit en gycklare som dansar till handklappningarna från SD-väljare och andra delar av den så kallade alternativhögern. Om Sverigedemokraterna är positivhalaren, så är Lamotte numera den piccoloklädda apan som samlar in swishslantar från publiken.
 

 
Värre är att det finns folkvalda politiker vars första respons på rapporteringen är att det här kan komma att bli besvärligt för oss i Sverige. Det värsta med att civilbefolkningen dödas och torteras är inte alla de män, kvinnor och barn – människor – som drabbas. Det värsta är att Sverige kanske återigen kommer tvingas att ta emot flyktingar. Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria M Stenergards initiala uttalande på Twitter var ”Det försämrade läget i Afghanistan, i kombination med att Belarus nu uppmanar migranter att söka sig till EU, riskerar en ny flyktingvåg till Sverige och övriga Europa.” Hon identifierar en flyktingvåg som den huvudsakliga risken.
 
Samma partis ständigt spjuveraktige bad boy, Hanif Bali, anmärker på en bild som sägs föreställa ett barn som ligger livlöst på en gata. I bakgrunden ses talibaner fira dödsfallet. Bali menar att det nog är en vuxen på bilden. Det som de båda har gemensamt är en tydlig agenda: för bort diskussionen från vad som faktiskt pågår i Afghanistan. Fokusera på eventuella felaktiga detaljer och hur det kommer att bli i Sverige om det kommer flyktingar hit. Resultatet av en sådan strategi är avhumanisering. Cynikern i mig säger att det också är själva syftet.
Det mänskliga alternativet är – naturligtvis – att tänka på alla de människor som nu lider helvetets alla kval i sitt hemland. De som nu behöver all hjälp de kan få av världssamfundet.
 

 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top