Now Reading
Miljöprat i Sommar i P1 2021

Miljöprat i Sommar i P1 2021

  • Förra veckan presenterades årets sommarpratare. Några av sommarvärdarna för radioprogrammet Sommar i P1 2021 uttryckte i presentationen att de kommer att tala om miljö.


Nina Burton, poet och författare, sommarpratar den 16 juli om biologins mångfald.

– Jag kommer att tala om det stora och det lilla, som ofta hör ihop. Jag ska berätta om långa utforskningsresor och om en nära natur och om det som inte kan ses därför att det är för stort eller för litet, men som man kan höra på, till exempel jordklotet och små coronavirus.
 

Radioprogrammet Sommar i P1 sänds varje dag klockan 13 från midsommardagen till den 22 augusti.
 

Henrik Ekman, biolog och miljöjournalist, håller sitt sommarprat den 20 juli. Han för fram ett budskap om hopp.

– Det har blivit bättre. På 1960-talet, när jag började bli intresserad, då hade vi ju Tyst vår, då var det miljögifter, då försvann många djurarter. Havsörnen höll på att utrotas, gråsälen också, uttern försvann. Idag är de tillbaka, jättemånga. Det visar att åtgärder har betydelse. Man förbjöd de värsta gifterna. Man slutade skjuta ihjäl allting. Det kan komma tillbaka och det är ju trösterikt.
 

Peter Carlsson, som tidigare har arbetat på Tesla i Kalifornien, är numera vd för Northvolt som bygger en fabrik i Skellefteå där bland annat batterier för elbilar ska tillverkas. Han sommarpratar den 28 juli.

– Batterier är oerhört viktiga i den klimatomställning som vi behöver göra, att få bort olja, att elektrifiera transporter, att ändra våra energisystem. Förmågan att lagra energi är en absolut nyckel till att lösa klimatkrisen och därför är det här så himla viktigt.
 

Gunhild ”Ninis” Rosqvist, glaciolog och professor i geografi, delar med sig av sin expertis och kunskap i Sommar i P1 den 30 juli. Hon forskar om hur klimatförändringar påverkar arktiska miljöer. 

– Renarna är visselblåsare. De far riktigt illa nu när klimatet blir varmare för att snön och isen ändras. I fjällen märker jag effekterna av klimatförändringarna väldigt mycket. Jag går på stenar som var istäckta för bara ett år sedan. Vi måste ändra våra vanor på kloka sätt.
 
Foto: Henrik Brunnsgård
Alexandre Antonelli, professor i biologi, sommarpratar den 11 augusti. Hans sommarprat ska handla om den stora, tysta artdöden.

– Massor av växter och djurarter försvinner för att aldrig mer komma tillbaka, men det finns hopp. Jag ska berätta hur vi kan rädda den biologiska mångfalden, och sen ska jag också avslöja vad som ligger i alla mina skokartonger.
 
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .