Now Reading
Lucia även detta år

Lucia även detta år

  • Idag är det luciadagen och Lucia har namnsdag. Kanske blir det inte så många barn som lussar för far- och morföräldrar det här året, men radio och TV kommer att bjuda på skön musik.

En av de gamla, välkända sångerna är Staffansvisan som ofta sjungs av luciatågets stjärngossar med sina stjärnbeströdda strutliknande hattar – ibland lite på svaj om gossen är mycket ung.

Staffan var en stalledräng,
vi tackom nu så gärna.
Han vattnade sina fålar fem,
allt för den ljusa stjärna.
Ingen dager synes än,
stjärnorna på himmelen de blänka.

 
Varför kallas Staffan för stalledräng? Jo, enligt en medeltida legend var Staffan kung Herodes stallknekt. Han fick se Betlehemsstjärnan speglad i vattnet där hästarna drack och meddelade då kung Herodes, att den nye judakonungen var född. Herodes, som vid tillfället satt till bords, sa att detta var lika omöjligt som att den stekta tuppen skulle gala. Just då reste sig tuppen upp och gol: ”Christus natus est” (Kristus är född). Denna episod gjorde att Herodes lät stena Staffan eller Stefanos som det står i Bibeln, och han blev den förste kristne martyren.
 
Lucia, den unga bruden
hon håller sin hjässa rak
och lyfter i skimmerskruden
det nordliga mörka tak.
Vårt hjärta vaknar, lystrar
till gyllne visor från förr
när hälsad av bröder och systrar
hon strålar i gryningens dörr.

 

Luciafirande i Vaxholms kyrka 2017. Foto: Bengt Nyman
 
Detta är tredje och sista strofen i Anders Österlings dikt Lucia. Han var Svenska Akademiens ständige sekreterare mellan 1941 och 1964. Dikten lästes av skådespelerskan Inga Tidblad vid lucias kröning i Blå hallen i Stockholms Stadshus 1945. Lucian hette Gurli Holmberg och hon fick sin krona av det årets nobelpristagare i litteratur, Gabriela Mistral.
 
Den dittills mest uppmärksammade lucian var den svenska mästarinnan i simning Elisabeth Berglund, som blev utsedd till 1968 års ljusdrottning. Hon var då nitton år och kröntes av den japanske nobelpristagaren Yasunari Kawabata. Lucian som kom att bli mest känd genom tiderna var Yvonne Ryding, 1983. Året efter blev hon utsedd till fröken Sverige och några månader senare till Miss Universum. Ja, längre kan väl inte en lucia komma? Yvonne Ryding bosatte sig några år i USA men kom sedan hem till Sverige. Hon var under några år gift med skådespelaren Kjell Bergkvist och har setts i olika TV-sammanhang.
 
Eftersom luciadagen inträffar nära nobeldagen den 10 december brukar pristagare vara i Stockholm vid den tiden, och ofta har de uppvaktats av årets lucia på morgonen den 13 december. En del har blivit skrämda – andra glada. Den gladaste av alla var 1997 års nobelpristagare i litteratur, Dario Fo, som dansade runt och sjöng duett med lucian – med originaltexten på italienska förstås:
 
Sul mare luccica,
l’astro d’argento
Placida è l’onda,
prospero è il vento.
Venite all’agile barchetta mia!
Santa Lucia, Santa Lucia!

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .