Now Reading
Låt adventsstjärnan lysa starkt

Låt adventsstjärnan lysa starkt

  • Vågar man tro att det är sant? Efter nästan ett år med dåliga nyheter gällande virus, smittvägar, sjukdomskurvor, dödstal, ensamhet, konkurser, kulturlivet, arbetslöshet, vårdplatser, symptom, besöksförbud och ja, så kan man fortsätta... är nu ett vaccin här. Och jag menar NU. Inte ens i början på nästa år.

På nyheterna säger de att redan om en vecka kan miljoner människor i USA få den första dosen av ett godkänt, säkert och mycket effektivt vaccin mot corona. Sen tyskarna, sen vi och resten av världen. Angela Merkel har ett viktigt budskap när hon direkt påminner om utvecklingsländernas stora behov. ”Vaccinet måste distribueras till alla!”

På riktigt, får nästan tårar i ögonen när jag skriver det. Efter detta galna år – är det här på riktigt? Jag känner själv så här i december att jag nästan gett upp. Vi skulle firat jul tillsammans med mamma och brorsans familj, förstås på distans och säkert, men det är inställt. Mamma ville inte. Vågade inte. Kändes inte bra att ses i tiderna som är. Där nånstans gav jag upp. Om vi ändå inte ska ses i jul – årsdagen av pappas bortgång, släkten som annars sällan träffas på grund av långt avstånd – vad är då meningen med nåt? Jag tänkte att jag orkar inte hoppas mer. Nu kryper jag under täcket och slutar planera – överhuvudtaget någonting.
 
Då händer det! Då kommer ett vaccin – i rasande fart. Nu tror jag inte att vi hinner vaccinera oss före jul och att mamma alltså måste vara ensam på julafton – dagen när pappa gick bort – men ändå. Kanske kan hon och andra äldre i Sverige iallafall få sin spruta i början på året och vi andra sen följa efter. Då är det löst och livet kan ta ny fart. Äntligen!
 
Micael Dahlén ni vet, professorn som brukar prata om lycka, har just gett ut en bok som heter ”En liten bok om meningen med livet”. Han har nog gett ut sådana förr, men i coronatider kom det en specialvariant. Den innehåller 13 tips, men ett var speciellt: ”Tänk på döden!” Låter inte klokt, men det han menar är att samtidigt som man tänker på döden, att den kan inträffa för vem som helst av oss när som hest, så kommer man ihåg att leva. Leva som att varje dag är den sista. Ta vara på tiden vi fick, bli mer medveten om hur dyrbar den är. Lite jobbigt låter det, så mycket man vill hinna med, men så rätt han har. I dödens närhet blir livet som bäst.
 
Så ha en fin första vecka i advent kära läsare. Kanske kommer den bästa decembervecka vi nånsin haft nu. Med en adventsstjärna som lyser starkare än den någonsin gjort. Det är vi verkligen värda.
 
Och lilla mamma vet ni, hon har bjudit en kompis på jullunch hörde jag just. Haha, det verkar faktiskt ljusna på riktigt nu.
 
 
Foto: Kawin Harasai

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top