Now Reading
”Jag tänker på den typen av relationer man har med människor som får en att känna sig levande”
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

”Jag tänker på den typen av relationer man har med människor som får en att känna sig levande”

  • Finsk-Amerikanen Kyle Kivijärvi driver sedan fem år tillbaka succékontot @gramparents — en estetisk, empatisk och omsorgsfull bubbla på Instagram. Där råder en unik bild av äldre, moderiktiga människor, som finns i ett flöde som lyckas vara barockt, sportsligt, naturromantiskt och existentialistiskt samtidigt. Tidningen Maïa har intervjuat den amerikanske unge mannen bakom fenomenet @gramparents, som driver en Instagramsida som skiljer sig vitt från det unga, hetsiga och kommersiella innehåll vi är vana vid att se idag.

Hur skulle du sammanfatta dig själv för den som inte känner till ditt skapande och innehåll, och var kommer du ifrån?
– Jag kommer från västkusten (i USA). Jag föddes i Oregon, men växte upp och tillbringade första delen av barndomen i Kalifornien. När jag var sexton flyttade vi till Seattle där jag kom att tillbringa mina senare år. På senare tid har jag bott i New York, i sju år faktiskt, där jag nu är verksam som kreativ konsult inom mansmodebranschen.

Kyle Kivijärvi. Foto: privat
 
Vad betyder ditt efternamn, Kivijärvi? Visst är det finskt?
– Ja, precis. Det stämmer. Det är finskt och betyder Stensjö.
 
Liksom många personer säkert frågat dig förut … hur kom @gramparents till egentligen?
– Det började som en liten fotoserie på min egen Instagramsida för över fem år sedan. Sedan kom det till en punkt där mitt personliga flöde hade så många bilder på moderiktiga gamlingar att jag beslutade mig för att grunda det som sen blev Gramparents. Den ursprungliga tanken var väl egentligen mest att min kompis skulle ha nåt kul att följa.
 
Vad sysslar du med när du inte hanterar @gramparents?
– Tidigare i år började jag driva min egen konsultbyrå tillägnad friluftsliv och skoindustrin faktiskt.
  
@gramparents
 
Du har en bild på ditt eget konto @kivijarvi som du lade ut sent förra året föreställande vad som ser ut att vara ett familjefoto i Redwoodskogen i Kalifornien. Bildtexten lyder ”respektera dina äldre” (eng: ”respect your elders”) — hur tillämpar du det uttrycket i vardagen och hur skulle du påstå att vårt nutida samhälle förhåller sig till just det, att respektera sina äldre?
– Jag älskar den bilden. För mig personligen syftar inte den bildtexten endast till våra äldre människor, utan till alla livsformer och generationer som funnits före oss. Vi har möjligheten att erhålla oändlig kunskap från deras lärdomar och kan dra nytta av berättelser från deras erfarenheter, som kan hjälpa oss i livet när vi väljer vår egen väg. Dessvärre tror jag att det uttrycket håller på att dö ut med de yngre generationerna, men jag hoppas kunna förmedla den typen av glädje och respekt genom att föregå med gott exempel på mina egna plattformar. Än finns det goda människor här i världen och vi kan alla ta till vara på varandras energi och förmåga, och i sin tur bli mer medvetna och förstående för alla åldrar, etniciteter, genus och levande ting.
 
Cyklar är ett förekommande transportmedel bland de äldre som figurerar på @gramparents, liksom ibland dina personliga bilder. Hur kommer det sig, och vad betyder cyklandet för dig?
– För mig är en cykel ett verktyg skapat för utforskning. Varje gång man sätter sig på en cykel hamnar man på platser en bil aldrig skulle kunna nå, och din kropp blir motorn och bränslet åt varje nytt äventyr och utforskande ögonblick. Det anser jag nog vara det bästa med cyklandet— att en cykel inte är någonting utan en kropp. Jag har märkt att cyklar fått ett särskilt genomslag i år och gläds verkligen åt att människor passar på att ta initiativ att åka ut och utforska sina vägar och sin omnejd.
 
“Respect your elders” – @kivijarvi (privat)
 
Hur skulle du beskriva din personliga estetik? Som utomstående framstår den som väldigt friluftsorienterad, modemedveten samtidigt som det finns ett organiskt, enkelt och väldigt naturalistiskt element i den?
– Jag skulle faktiskt vilja påstå att det där är en väldigt rimlig uppfattning och tolkning av den.
 
Vilka inspirationskällor är det som gett dig din personliga touch som genomsyrar den väldigt specifika digitala atmosfären och känslan som sticker ut i både @gramparents och @kivijarvi?
– Jag inspireras av mycket. Klassiska gamla filmer och målningar. Sen är det uppenbart att friluftsliv och sport också har ett inflytande.
 
Vad tänker du på när du funderar kring de små sakerna i livet?
– Kvalitetstid. Tid som tillbringas med familj och goda vänner liksom den inneboende kvalitén som finns i egentiden, den tar jag aldrig för givet. Jag tänker på den typen av relationer man har med människor som får en att känna sig levande och som jag tror vi behöver för att kunna växa mentalt, fysiskt och själsligt.
 
@gramparents
 
Har du någonsin träffat någon av de äldre personerna som dyker upp i dina bilder?
– Vanligtvis tar jag mig tiden att hälsa, men ibland slutar det med att man sitter och pratar i vad som känns som en evighet, haha…
 
Hur många insändarbidrag brukar du få till @gramparents på en dag?
– På en vanlig dag runt 10-20 kanske, men på helgen är det oftast det dubbla. Det strömmade in mycket mer före Covid-19. Förmodligen är det färre nu då det är mycket svårare att hitta alla dessa fina personer ute på stan och bland folk.
 
Har @gramparents tillfört några insikter, eller finns det någon respons som du fått på kontot och skulle vilja dela med dig av?
– Jag tror att det definitivt har fått mig att inse att våra bästa år ligger framför oss. Som ung vuxen kan man lätt tappa greppet. Man underskattar livets små ögonblick liksom deras väsentlighet i sökandet efter framgång. Eller när man försöker hålla reda på allt som händer i världen. Jag tror att vi alla behöver koppla bort så mycket som möjligt. Bara gå ut och andas liksom, och komma ihåg… att alltid respektera våra äldre.
 

 
Text: Jana Paegle / Foto: @gramparents

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .