Now Reading
Ingen ska vara ensam på Gården

Ingen ska vara ensam på Gården

  • Vi träffas på en av Uppsalastadsdelen Rosendals alla små nyöppnade restauranger. De dyker upp överallt och är ett tecken på hur stadsdelen växer. Tjejerna är lite försenade, men när Maria Lindström Nilsson, ordförande i Byggemenskap Gården, fått av sig cykelhjälmen är de redo att berätta.

Gården är en så kallad byggemenskap som innebär att familjer och enskilda bor tillsammans – men ändå inte.
– Nästa helg tar vi det första spadtaget, berättar Maria. Det ska bli så roligt!

Det började med ett gäng före detta grannar som saknade gemenskapen de haft. Året var 2015 och idéerna kring ett slags gemensamhetsboende tog fart. Med i gruppen var tyska Katja Jahn och hon berättade om konceptet byggemenskap, vanligt i hennes hemland.
– Det finns en färdig grundmall, men vi är bland de första i Sverige att göra det till verklighet, säger Ylva Liljeholm, medlem i föreningens styrelse.
 
Ylva har själv bott i ett kollektiv i Örebro under många år och ser likheter med det. I ett mer traditionellt kollektivt boende är tanken att dela på det mesta, medan man på Gården ska ha möjlighet att välja själv hur man vill leva.
– Det kommer att finnas möjligheter till umgänge på olika ställen, som ett stort vardagsrum med kök, en tvättstuga och en bastu, säger Maria. Men den som vill hålla sig för sig själv kan göra det.
 

Ylva och Maria berättar om projektet.
 
Det krav som ställs på både de som köper en bostadsrätt och de som hyr en lägenhet i Gården är att man ska vara medlem i den ideella föreningen. I övrigt är alla välkomna att köpa en lägenhet i den storlek som passar. Det finns bostadsrätter från 20 kvadratmeter och uppåt. De sex, sju hyresrätter som idag finns att tillgå är upptagna, är även en kö, men när det gäller bostadsrätterna är fortfarande några till salu.
– Några mindre lägenheter är lediga, säger Maria. De minsta planerar de att göra sovloft i.
 
Det första personerna som flyttar in på Gården under nästa höst har själva fått designa sina lägenheter efter de behov man har idag. I några fall handlar det om lägenheter där flexibiliteten när det gäller att ändra ytan är stor. Någon har sin exman på andra sidan rummen där de gemensamma barnen bor, någon har en äldre släkting i samma uppgång för att kunna vara nära.
– Flexibiliteten är viktig, säger Ylva. Att man ska kunna bo kvar om man skiljer sig eller blir änka. Då kanske lägenheten behöver bli mindre, men man kan bo kvar i huset.
 
Både Ylva och Maria kommer att flytta till Gården tillsammans med sina män och bo i mellanstora lägenheter. Just nu är barnfamiljerna inte så många utan det råder en övervikt på ensamstående ”unga äldre”. Det är bra, men Maria och Ylva välkomnar fler barn och tonåringar.
– Vi vill att alla åldrar ska finnas representerade, liksom människor med olika bakgrunder och erfarenheter. Det är meningen med projektet.
 
Ylva poängterar vikten av att människor med olika etnicitet ska bo på Gården och att man ska lära av varandras sätt att leva.
– I många kulturer finns ett naturligare sätt att umgås, det är något vi behöver lära oss i Sverige.
 
Ensam ska ingen behöva känna sig sedan de flyttat in på Gården. Där är tanken att man tittar till varandra och hjälper varandra om det behövs. När det vid ett möte med kommunen pratades om hemtjänst blev de förvånade.
– Hemtjänst tänker vi att kan vara för varandra, skrattar Maria. Den som behöver hjälp med att handla eller städa kan få det av någon av oss andra.
 
Du som är intresserad av att veta mer om hur det är att bo på Gården i Rosendal, Uppsala, kan titta på hemsidan eller kontakta någon i styrelsen. Än finns några lägenheter att köpa och inflyttning blir alltså om ungefär ett år.
 
 
Foto: Katja Jahn/Byggemenskap Gården

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .