Now Reading
I skuggan av USA – Maias valspecial del 2: Moldavien

I skuggan av USA – Maias valspecial del 2: Moldavien

  • 2020 års största presidentval är äntligen över. Donald Trump har erkänt Joe Biden som sin efterträdare och kommer att avgå. Men 2020 hölls över hundra lokalval, parlamentsval och folkomröstningar runtom i världen, trots corona och andra utmaningar. Maia kommer ett antal veckor framåt att gå igenom länder vars val hamnat i medieskugga det speciella året 2020. Den här veckan handlar det om den forna Sovjetrepubliken Moldavien.

Idag ligger Moldavien mellan Ukraina och Rumänien, mellan Rysslands och Västeuropas intressesfärer… både mentalt och på kartan. Moldaviskan är så pass besläktat med rumänskan att det ibland betraktas som en dialekt. Ryskkunskaper är dock relativt vanliga även om inte alla nödvändigtvis vill tala ryska.

Det har sina anledningar. 1990, när utbrytarrepubliken Transnistrien ville bryta sig ut från landet, inleddes ett inbördeskrig. Striderna ökade i styrka under 1992 men övergick i fred samma år och idag är Transnistrien en slags alternativ stat med uttalat ryskt stöd. Transnistrien har eget postväsende, polis, tullmyndighet, militärt försvar, centralbank, konstitution, rättsväsende, skattelagstiftning, regering och parlamen. Man har även en valuta, transnistrisk rubel, som är konvertibel, men kan inte växlas in i något annat land.
 
Moldaviens presidentval, som gick av stapeln i början av november, handlade också mycket om detta val: att sträcka ut en hand österut mot Ryssland eller västerut, till Västeuropa och EU. Den sittande ryssvännen Igor Dodon utmanades av den västorienterade ekonomen Maia Sandu.
 

Maia Sandu, moldavisk ekonom och politiker inom Partiet handling och solidaritet. Foto: European People’s Party
 
Den här tidningens namne vann presidentvalet i en andra omgång, och blev Moldaviens första kvinnliga president. Rekordmånga av de ca 4 miljoner moldaverna i landet röstade. Maia Sandus stora stöd bland de 1,5 miljoner röstande exilmoldaver sägs ha spelat in när hon vann med 57.75% mot Dodons 42.25%.
 
Maia Sandu började ett av sina första presidenttal med ett löfte om att minska korruptionen, ”ta tillbaka det som tidigare politiker stal från er”, vilket syftade på en korruptionsskandal 2015 då pengar motsvarande en miljard dollar försvann från tre statliga banker. Sandu är också EU-vänlig och EU tycks ha motsvarande känslor för henne. Presidenten för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, skrev i sin grattistweet att ”EU är redo att stödja Moldavien”.
 
Efterspelet blev dock en aningen trumpskt från Igor Dodons sida. Rumäniens och Ukrainas ledare (och både Lukasjenko och Svetlana Tsikhanouskaja i Belarus) hann gratulera Sandu till vinsten men Dodon anklagade Sandu för valfusk (bland annat skulle man ha hindrat transnistrier från att rösta, och utländska ledare skulle ha lagt sig i). Det sistnämnda stämmer, men på Dodons sida.
 
Botanica-distriktet och Dacia-avenyn i Chişinău, Moldavien. Foto: Kalatorul
 
Vladimir Putin gick öppet ut med stöd till Dodon och kallade ”försöken till utländsk inblandning” oacceptabelt, vilket kan ha gett den proryske kandidaten bensin på elden när han sa: ”Vi ger inte bort vår seger, och om det visar sig nödvändigt att försvara den från detta gäng, ska vi alla göra det”. När Putin en vecka senare trots allt gratulerade Sandu med orden ”jag förväntar mig att ni som statschef arbetar för en konstruktiv utveckling av våra länders relationer”, tystnade Dodon betänkligt. Men Moldavien har ändå anledning att se Putins ord mer som ett hot än ett löfte: inte många mil fågelvägen från Moldavien ligger Krimhalvön, som sedan 2014 annekterades av Ryssland. Händelserna i Ukraina är en påminnelse om att ett moldaviskt närmande till EU kan resultera i att Ryssland ökar närvaron i Transnistrien. Att vara granne med en ledare som Putin i ett land som Ryssland, är som en gång Justin Trudeaus pappa Pierre Trudeau sade om USA: ”Att leva granne med er är som att sova bredvid en elefant. Oavsett hur vänligt det är och hur jämnt temperament djuret har, påverkas man av varenda ryck och grymtande”. Och den ryska björnen, har det visat sig, har allt annat än ett jämnt temperament.
 
Snabba fakta om Moldavien
 
Huvudstad: Chișinău (635,994 invånare)
 
Befolkningsmängd: Cirka 4 miljoner, dessutom 1,5-2 miljoner i exil
 
Nationalblomma: Basilika och stenros
 
Nationaldjur: Uroxe och får
 
Officiella språk: Rumänska, moldaviska, ryska, ukrainska och gagauziska
 
Nationalsång: Limba noastră (”Vårt språk”)
 
Historia: Enligt en legend var det prins Dragoș Vodă (rumänska för ”kung”), eller Dragos Grundaren, som namngav landet i mitten av 1300-talet. Under jakten på en uroxe drunknade prinsens uttröttade hund Molda i den flod som prinsen sedan namngav floden, och landskapet, efter.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .