Now Reading
I förändringen man lever
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

I förändringen man lever

  • Och värmen fortsätter hela veckan! Det är såklart helt underbart, önskar det var varmt jämt, men ändå så typiskt. När människor börjar jobba, då kommer sommaren. Är som om naturen vill spela oss ett spratt. Visa var skåpet ska stå, säga "det är knappast människan som bestämmer när det kommer till kritan".

Hörde, apropå det, om någon som trodde att corona var naturens svar på människans miljöförstöring. Ett sätt att få oss att sluta överutnyttja jordens resurser som vi gör, ett sätt att få oss att bromsa. För det har vi ju verkligen gjort. Fantastiskt att läsa hur djurarter som varit utrotningshotade förökar sig som aldrig förr, om alptoppar som syns och havsvatten som klarnat. Allt på grund av färre föroreningar eftersom människor slutat leva som vi brukat – på bekostnad av djur och natur.

Samtidigt hör man att i Kina är det som förut igen. De vinster som gjordes under coronavåren är redan förlorade. Kanske blir det till och med ännu värre ett tag – många vill komma ikapp och börjar resa, handla och förstöra miljön ännu mer än tidigare. Tycker synd om sig själva som tvingats ligga lågt ett halvår – eller ett helt år gudbevars. Förmodligen håller ju undantagstillståndet i sig också under hösten.
 
Man vet verkligen inte hur det kommer att sluta, men hoppas att vi lärt oss något kan man ju. Det går faktiskt att hushålla och det är inte ens särskilt svårt. Vi kan umgås på distans, vi kan resa digitalt och vi kan jobba hemifrån. Vi kan faktiskt spara energi ganska enkelt. En liten insats i förhållande till det resultat som kan uppnås.
 
Jag har just kommit hem till Uppsala efter nästan hela sommaren i Dalsland. Älskar kontrasterna. Från kossorna i hagen, loppmarknaderna längs vägen, blåbären i skogen… till turisterna vid slottet, sorlet bland kaféborden, musiken i gränderna.
 

Allt har sin tjusning och det är i förändringen man lever. Det är lätt att bli hemmablind, inte se det man har, men efter några timmar i en kokhet bil – AC:n ur funktion – uppskattar man verkligen stadens alla möjligheter. En toalett man kan spola, ett internet att lita på.

 
Jag hoppas du också har kommit till rätta efter en bra sommar – var helst du spenderat den. Att jobb, hem och familj har fallit på plats. Och jag hoppas du tycker om att få tidningen Maia i din brevlåda. Den här veckan skriver medarbetarna om Belarus och om surdegsbak. Maria berättar om Nya Zeelands arbete med att bevara landets biologiska mångfald och Arvid om en demonstration mot homofobi i Polen. I Birgittas veckoquiz kan du testa dina kunskaper. Alla rätt på maiakunskap eller du är underkänd. Men det visste du redan – inget är så viktigt som innehållet i Maia: Människan, miljön och mångfalden!

 

 

Text: Anna Löfving / Foto: Shubhesh Aggarwal

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .