Now Reading
”Hon kan bli den bästa president vi någonsin haft” – Tanzanias nya president ger hopp

”Hon kan bli den bästa president vi någonsin haft” – Tanzanias nya president ger hopp

  • Corona fanns inte i hans land: smittan hade försvunnit ”genom böner”. Han lyssnade och kallades för ”bulldozern” därför att han gick så hårt åt oliktänkande och journalister, som antingen låstes in eller ”försvann” i samband med kritik.

John Magufuli styrde med andra ord Tanzania efter eget huvud. Men i mars i år gick han bort och ersättes av en ny president: Samia Suluhu Hassan. Hon är Tanzanias första kvinnliga president, något som ger till och med Ansbert Ngurumo, Magufuli-kritikern som befunnit sig i Sverige sedan 2017, hopp.
 
Ansbert Ngurumo sammanfattar sitt liv med orden ”min historia är lite komplicerad”.
– Jag var en regimkritisk journalist i ett land där folk blev bortförda och mördade och hade en kolumn där jag ifrågasatte regeringen och lagarna – 2017 betedde sig vår president som en enväldig monark och förbjöd kritik. Kollegor till mig hade förts bort.


 
Den sista artikeln som Ansbert publicerade handlade om en oppositionsledare som låg i koma på ett sjukhus i Nairobi därför att han blivit skjuten. Några timmar tidigare hade president Magufuli sagt om honom att ”sådana förrädare kan inte tillåtas att leva”. Polisen skingrade samma dag en grupp tanzanier som samtals på en offentlig plats för att be för oppositionsledaren – Magufuli sa att de skulle be för honom istället.
 

Ansbert Ngurumo, journalist från Tanzania, har bott i Sverige de senaste fyra åren. Foto: Privat
 

Ansbert påpekade i sin artikel att det finns demokratiska brister i ett land där en parlamentsledamot kan bli skjuten och en ”krya på dig–tröja” med dennes namn förbjudas, vilket blev droppen som tvingade honom att fly Tanzania.
– Jag fick veta att min artikel hade ”förolämpat presidenten” och att tidningen därför stängts ner (den är nedstängd än idag). Men jag klarade mig ut ur landet tack vare vänner, ”goda samariter” kallar jag dem, som gömde mig i Kenya i fyra månader.
 
Regeringen gick istället på en annan journalist i landet – en person som inte setts till sedan 2017.

– Det var med nöd och näppe jag klarade det, det berodde inte på någon smarthet från min sida utan bara på mina vänner.
 

Han kom till Sverige, fick skydd här och därefter en möjlighet att starta en online-plattform. Från Stockholm fortsatte Ansbert att skriva kritiskt om Tanzania: hans plattform blev med tiden en symbol världen över för pålitliga nyheter om landet.
 
Tanzanias flagga.
 
Men Ansbert Ngurumo, som alltid varit kritisk och krävt förändring i Tanzania, säger att han nu är hoppfull inför landets framtid.
– På det formella planet styrs landet fortfarande av samma parti som det gjort i femtio år – det är bara en person som försvunnit. Däremot är personligheten hos Samia Suluhu Hassan annorlunda än förra presidentens. Hon är landets första kvinnliga president, börjar redan kallas för ”mamma” och istället för att skrika och terrorisera ger hon tröst. Regeringen har ändrat inställning till covid-19 och gått från vidskepelse till vetenskap, oppositionspartiet kan ha öppna möten… folk kan andas ut.


 
Vissa affärsidkare som fått sina bankkonton frysta har nu fått dem öppnade, internationella relationer har förbättrats och Hassan återanställer kompetenta medarbetare som Magufuli sparkat. Landet har fortfarande gamla lagar och behöver en öppnare politisk kultur, men Tanzanias nya president ger hopp, menar Ansbert, och tycker att hon förtjänar ”the benefit of a doubt”.

– Hon skapar sitt egna politiska arv och säger ”det här är jag, jag är inte en del av hur det var förut”. Folk är uppspelta och glada, hon har redan visat prov på vad hon kan göra och om hon inte korrumperas av folk runtomkring henne kan hon bli den bästa president Tanzania någonsin haft.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .