Now Reading
Hatten av för det beslutet
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Hatten av för det beslutet

  • ”Pengaregn över Sverige!” När jag skriver dessa rader har regeringen precis presenterat nya budgeten och diskussionen har dragit igång. I tv-soffan sitter representanter från höger till vänster och åsikterna går väldigt mycket isär. Naturligtvis! Sänkta skatter, också för de med höga inkomster, är genomgående, men också fortsatt stärkt a-kassa och andra satsningar på de som har det sämst. Mer höger än vinster sägs det, ändå är finansministern nöjd.

Det jag snappade upp direkt, och som gjorde mig glad, är att samtliga regerings-
partier ansett att biståndspengen är helig. Där skär man inte. Att dra ner på bidragen till dem – på andra håll i världen – som har det allra värst fanns inte på kartan. Hatten av för det beslutet.

Det finns många, många i Sverige som behöver hjälp i dessa tider, men jämfört med hur människor har det i länder i Asien, Afrika och Latinamerika… Det finns en anledning till att tidningen vi gjorde före Maia hette Gränslöst. När det gäller människor på jorden finns inga gränser. Ingen, från Sydafrika till Nordpolen, är mindre värd än nån annan.
 
Apropå det, härligt att Sverige tänker ta emot covidpatienter från övriga Europa fram över. Lika otäckt som det var när alla människor och länder blev super-
egoistiska i början av coronaperioden, lika bra känns det nu när man kan hjälpas åt. Och att det är vi – som länge påstods vara värst ute – är de som hjälper andra. Inte tvärtom, som man fick känslan skulle bli fallet.
 
Nu vet jag inte om det verkligen kommer att skickas patienter till Stockholm, men att de erbjudit sig räcker långt. Åter igen, vi har turen att leva i den bästa av världar.
 
Andra har mer otur. Förra veckan skrev vi om branden i flyktinglägret Moria och situationen har knappast blivit bättre. Redan tidigare levde människor där under vedervärdiga förhållanden, värre än någon annanstans… och så blev det ännu värre. Det är svårt att ta in. Gud, så man önskar att branden kan innebära en vändning för flyktingarna – att omvärlden ska vakna och hjälpa de utsatta människorna där.
 
Jimmie Åkesson gick till riksdagen och tv-studion med feber och snorig näsa i veckan, han. Hur tänkte han då? Vem gör så idag? Hur mycket offentlig person du än är eller viktigt jobb du än har, du stannar väl hemma. Trodde han inte att nån skulle märka? Och när han skyller sin medverkan på media, som tvunget skulle intervjua honom, blir det bara löjligt. ”Annars hade ni klagat på det”.
 
Jag och mina kolleger har haft en stressig period ett tag, med flera olika tidningar som ska vara färdiga samtidigt. Jag är själv inblandad i tre olika, med helt olika innehåll, och ibland blir det lite för mycket på en gång. Känns ibland att man blivit äldre – en sak i taget, tack.
 
Och måste jag välja en tidning, väljer jag Maia. Jag tycker innehållet i den är så intressant och nästan alltid handlar om viktiga saker, som vi försöker skildra på ett positivt sätt. Hoppas ni håller med!

 

 

Text: Anna Löfving / Foto: Kat Yukawa

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .