Now Reading
Goda hjärtan finns överallt
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Goda hjärtan finns överallt

  • Läste en krönika av Jan Guillou nyss och visst kan jag tycka att han ibland skruvar till formeringarna väl hårt, men inte denna gången. När han kallar Ebba Busch för elak och skriver att hon i det senaste utspelet verkligen avslöjar sig håller jag helt med. Vi är Uppsalabor, både Ebba och jag, men där slutar också likheterna. Hoppas jag! Hur kan man stå i tjusig kostym och läppstift, så långt från fattigdom, missförhållanden och utanförskap det går, och föreslå att pengar ska tas från biståndsbudgeten till att bygga fängelser i ”fångarnas hemländer”?

Inte nog med att de kriminella kommer att utsättas för tortyr och annat helt oacceptabelt, pengarna ska dessutom tas från de som har det sämst i hela världen. Barn och vuxna som drabbats av svält, torka, krig och andra orättvisor. De ska betala för detta! Nej, bygg istället ut fängelserna i Sverige. Klart att folk som dömts till fängelse ska få plats. Och satsa sedan mer resurser på biståndsbudgeten! Speciellt nu när hundratusentals fler människor än annars dör i spåren av corona. Det är sorgligt på riktigt att ledande politiker, som har möjlighet, inte alltid sätter de minsta människorna först.
 
Jag får glädja mig åt att Ebba knappast kommer att få igenom detta förslag. Inte heller tror jag hon får fler röster genom sitt senaste utspel, vilket hon väl själv måste tro. Jag vägrar tänka så illa om mina medmänniskor. Säger inte att man ska lyssna på dem som röstar åt vänster, säger bara att man ska lyssna på dem med goda hjärtan. De finns överallt!
 
Som min lilla Blessing! Henne har jag berättat om tidigare va? Blessing är 17 år och föddes med en grav CP-skada. Hon föddes dessutom i södra Zambia, ett av Afrikas fattigaste länder. Ändå lever hon ett mycket fint liv. Hon och hennes mamma har gjort till sin uppgift att samla ihop alla andra barn med funktionsvariationer i området och varje lördag ge dem undervisning i mänskliga rättigheter. Blessing förklarar att ingen har rätt att utnyttja dem eller tvinga dem till saker de inte vill. Sen bjuder hon barnen på fika och de leker i solen.
 
Nu har Blessing kommit in på college och ska läsa ”community development och social welfare” i Livingstone. Sen vill hon jobba ett tag innan hon fortsätter på universitetet i Lusaka och blir jurist. ”That is my dream mama”, skriver hon till mig på Instagram – och så länge jag lever ska jag försöka stötta henne. Bättre advokat – verkligen på de allra minstas sida – kommer inte att finnas.
 
Då har ni ännu en mysig Maia att läsa till kaffet. Vi försöker skriva positivt om viktiga framtidsfrågor, men jag vet…. ibland är det himla svårt. När förslag läggs i riksdagen om att biståndspengar ska gå till tortyr blir det knepigt. Då får man snabbt säga emot och sen hitta ett annat ämne att fokusera på. Hoppas ni tycker vi lyckats med det.
 

 

Text: Anna Löfving

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .