Now Reading
Go with the flow – Nilla följer drömmen och skapar ”Villa Pillianska”

Go with the flow – Nilla följer drömmen och skapar ”Villa Pillianska”

  • – Alla människor har ett slags kall, nånting man helst vill göra. Det kan handla om att skriva eller måla, men lika gärna om en sport eller en resa. Eller att helt ändra yrkesbana.

Det är mitt i vintern och för många en period av stillhet och väntan. Vi väntar på att sätta fart på drömmar och genomföra det där planerade projektet. Speciellt den här vintern har mycket stått stilla. Många står i startgroparna för en förändring.
– Det vill jag ta vara på, säger skånska entreprenören Nilla Holmberg med eftertryck. Jag vill stötta människor att hitta passionen de drömt om, den väg det är meningen de ska gå.
 
Nilla, som är uppvuxen i Ystad, men rest och bott i hela världen de senaste åren har bestämt sig för att satsa på sin dröm. Att hjälpa andra att hitta rätt. Hon tror att den erfarenhet hon samlat på sig genom jobb i stora – och små – bolag, genom människor hon träffat och platser hon levt på kommer att vara till stor hjälp. Att verkligen lyssna på människors drömmar och sedan genom sitt eget nätverk och sina kanaler försöka lotsa dem rätt är grunden. Att hon kommer att lyckas är hon säker på.
– Min entreprenörsådra sträcker sig långt tillbaka. Farmors mor var egen företagare. Farmor och pappa också. Jag vet att det kommer att gå bra!
 

Namnet Villa Pillianska kommer av Nillas företag Pillianska People & Communication AB, som i sin tur är uppkallat av en barndomsvän som kallade Nillas ibland annorlunda eller nya sätt att göra saker på för det ”pillianska” sättet.
 
Som ett tydligt tecken på att hon hittat rätt väg kom för en tid sedan ett fantastiskt hus i hennes väg. Det var Nillas syster som sett en vacker gammal villa till salu i byn Östra Vemmerlöv. Den ligger i det som anses som mittpunkten på Österlen och så fort Nilla satt sin fot innanför dörren på villan visste hon att den skulle bli hennes.
– Dagen vi gick på visning ösregnade det. Ingen annan var där. Det kändes så tydligt att huset skulle bli mitt, konstaterar Nilla. När vi kom ut från visningen var det dess-utom dubbla regnbågar på himlen. Prata om tecken!
 
En av grundtankarna med att köpa ett hus på cirka 300 kvm är att Nilla vill ge möjlighet för sina vänner från olika håll i världen att hälsa på. Hon saknar dem mycket och vill helst att de ska bo flera veckor eller månader hos henne. Då behövs det yta.
– Vänner och familj från Sverige och utomlands kommer att samlas i min villa när den blir klar. Jag vill kunna ge dem plats och möjlighet att vara sig själva. Då trivs man bäst.
 
När huset har renoverats färdigt ska det finnas en stor yogastudio på ovanvåningen. Yoga, liksom meditation, är en av Pernillas egna passioner, så vill hennes gäster prova på är de välkomna.
 
Hon började med att själv bo i huset en månad i höstas för att känna in atmosfären. Sedan flyttade hon ut och gav plats åt snickare, elektriker, rörmokare och andra att förvandla huset till exakt det drömhus hon vill ha. Huset är stort och de olika rummen har olika teman och olika beskyddare. En av dem är Nillas numera avlidna mellanstadielärare Anki. När Nilla ringde hennes man Rolf, också en vän och före detta lärare, blev han entusiastisk.
– Anki och du var så lika. Båda väldigt spirituella. Hon kommer att bli en bra skyddsängel i ditt hus.
 
SVT har gjort en fin och ärlig tolkning av resan, tycker Nilla. “Det har varit toppar och dalar – precis som i livet. Ena dagen är pigg och sprudlande, andra dagen trött och sliten.”
 
De olika rummen har renoverats och inretts med inspiration från helt skilda platser i världen. Platserna har alla anknytning till Nillas tidigare liv med jobb och vänner – från Chicago till Australien, Paris, Kappadokien i Turkiet och svenska västkusten. Rummen kommer därmed att se olika ut, men genomsyras av samma känsla. En känsla av att allt är möjligt.
– Det är så jag vill att mina besökare ska känna. Har de en dröm, en idé de vill genomföra så kan det ske. Kan jag hjälpa dem på vägen är det bra.
 
Under fem månader har teamet från Sveriges television med fotografer och programledarna Anne Lundberg och Gert Wingårdh i spetsen följt Nillas personliga resa.
 
Som en extra krydda i husprojektet har Sveriges televisions programserie Husdrömmar valt ut Pernillas villa att visa i ett av programmen. Avsnittet visas den åttonde mars, internationella kvinnodagen, och även det ser Nilla som ett tecken.
– Den dagen kommer jag bland annat att pusha starka kvinnor i mina kanaler och samtidigt kanske få fler att se programmet.
 
Det har varit roligt att få besök av tv-teamet bakom Husdrömmar och idéerna från den kunniga arkitekten och programledarna har känts bra. Ändå är det förstås Nillas tankar som ligger bakom förvandlingen av huset.
– Huset i sig är fantastiskt, byggt av en skomakare år 1934 och genom åren fyllt med mycket olika aktiviteter. Bland annat har det varit affär, herrekipering och behandlingshem. Här har alltid rört sig mycket folk. Nu blir det förstås mina idéer som ska prägla huset.
 
Efter en lång vinter står villan äntligen klar. “Men det är nu som det börjar på riktigt och jag ser fram mot våren och framtiden!”
 
Att själv så småningom få bo i det färdigrenoverade huset är en sak, en dröm som går i uppfyllelse, men att driva företaget med coachning av människor som vill hitta rätt väg framåt är en annan. Den verksamheten planerar Nilla att sätta fart på under hösten
– Jag kommer att söka efter dem som ville göra sin hobby till sitt leverne och på olika sätt hjälpa dem. Det blir först en lång sittning som följs av lämpliga aktiviteter. Kanske behövs det nya kontakter i personens liv, kanske en plan för finansiering. Förslag på kurser, lokaler, allmän push, marknadsföring och stöttning. Jag vill vara det bollplank som behövs vid förändring. Det gäller ofta att ta chansen när den kommer, att ”go with the flow” är mitt mantra.
 
Är du intresserad av att få hjälp av Nilla eller nyfiken på hennes hus i förvandling kan du bland annat följa henne på instagram, @villapillianska
 
Husdrömmar visas på SVT1 den 8/3 klockan 20.00.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .