Now Reading
Forskningsfond till Carin Mannheimers Minne

Forskningsfond till Carin Mannheimers Minne

  • Under de senaste månaderna har de äldres situation i Sverige flitigt diskuterats. Många har dukat under för den pandemi som drabbat världen och förhoppningen är att mycket kommer att ändras till det bättre i Sverige när denna farsot är över.

Carin Mannheimer som avled 2014 var en uppskattad regissör, författare och dramatiker och i hennes senare produktioner var åldrandet och vården av de äldre ett genomgående tema. Ett exempel är föreställningen Sista dansen som spelades på Göteborgs stadsteater 2008 och Stockholms stadsteater 2009. Hennes pjäser har dragit in en hel del royalties och dottern Anna Mannheimer ville att pengarna skulle användas på bästa tänkbara sätt. Inget kunde bättre hedra mammans minne än en satsning på forskning om åldrandet.

Anna Mannheimer fann vad hon sökte – AgeCap, Sveriges största forskningscentrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, som består av drygt 170 forskare och forskningspersonal från 18 institutioner och sex fakulteter. En av forskningsledarna, professorn i psykologi Boo Johansson, säger:

 

– Vår vision är ett samhälle där årsrika personer respekteras och värderas för sin potential – ett samhälle som gör det möjligt för oss att oberoende av ålder och andra faktorer vara aktörer i våra egna liv.

 

Så skapades en forskningsfond till Carin Mannheimers Minne, där unga forskare inom AgeCap kan söka bidrag för sin forskning. ”Unga forskare” är personer som disputerat inom de senaste tio åren men ännu inte blivit docenter. I prisjuryn till forskningsfonden sitter Anna Mannheimer, professorn i psykiatri Ingmar Skoog och Boo Johansson.

Priset delades ut första gången den 24 november 2016 och vid ceremonin sa Anna Mannheimer:
– Min mamma visade sitt engagemang för äldre både genom sina pjäser och sina tv-serier. Hon hade gillat ett pris i åldringsforskning uppkallat efter henne.

 

 

Text: Birgitta Markendahl

Foto: Hendrik Zeitler, 2013

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top