Now Reading
Festen är över nu

Festen är över nu

  • Det är dagen innan riksdagen röstar igenom den tillfälliga ändring i Miljöbalken som möjliggör fortsatt tillstånd för Cementa att bryta kalksten i Fide hajdar-täkten på Gotland. Tidningen Maïa träffar Sandra Fröberg från Visby för att prata framtid, aktivism och miljö. Sandra är en bland många som protesterar mot den tillfälliga lagändringen och mot storskalig kalkstensbrytning över huvud taget.
- Frågan om grundvattnet på Gotland har nästan helt försvunnit i debatten, säger hon. Istället har byggbolagslobbyn fått det hela att handla om förlorade arbetstillfällen och kris i byggandet. Det är så kortsiktigt. Vi måste tänka om och tänka rätt.

Sandra har alltid varit miljöengagerad men inte på ett utåtriktat sätt. För 20 år sen läste hon humanekologi, hon gillar att odla, hon äter inte kött. 
- Men jag ville mer. Det går bara inte att sitta passivt och sucka över sakernas tillstånd. Jag har barn och jag vill att de och andra barn ska ha en framtid. Det är därför jag gått från att vara allmänt intresserad och engagerad i miljöfrågor till att protestera mer öppet.

Faktum är att miljöengagemanget och aktivismen ökat stort på Gotland i och med ståhejet kring Cementa. Tre av Sveriges värsta utsläppsjättar finns på Gotland. Förutom Cementa är det SMA Mineral och Nordkalk. Alla tre är stora, internationella utlandsägda industrier som bryter kalksten. 
- Gotland är en perfekt plats för de här företagen, fortsätter Sandra. Kalkstenen är av fin kvalitet, det är nära till hamnar där stenen kan skeppas ut och det lokala motståndet har varit svagt. Men nu har situationen blivit helt bisarr. Det är dags att vi börjar räkna på vad bolagens verksamhet verkligen kostar i form av miljöpåverkan. Kalken är och har varit alldeles för billig. Festen är över nu.


FÖR ATT LÄSA MER – PRENUMERERA PÅ TIDNINGEN MAIA
Kontakta oss HÄR för att teckna en prenumeration
PRISER
Tre månader – 199kr
Halvår – 299kr
1 år – 499kr
1 år (e-tidning) – 399kr

 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top