Now Reading
Ett oerhört tolerant samhälle – i fullskaligt krig
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Ett oerhört tolerant samhälle – i fullskaligt krig

  • I den multietniska staten Etiopien med 110 miljoner invånare pågår sedan början av november en konflikt. De två parterna är centralregeringen och regionen Tigray i norra delen av landet. Men varför?

Tekeste Negash är professor emeritus vid Högskolan Dalarna. Han växte upp i Eritrea under kejsartiden och har ägnat sitt yrkesliv åt framför allt Etiopiens historia.

A: Vad sker i Etiopien just nu?
 
T: Fullskaligt krig. Väldigt kort: ett val skulle ha hållits nu i maj 2020. Men alla politiska partier kom överens om att det var omöjligt i och med landets många inre etniska konflikter. Tre miljoner internflyktingar fanns inom landet, och man kunde inte garantera att medborgarna kunde rösta på ett säkert sätt. Valet sköts upp till augusti, alla delstater var med. Sen, i slutet av juni, var det uppenbart att landet drabbats av corona, och regeringen bestämde i samråd med myndigheter att skjuta upp valet ytterligare. Men TPLF sa nej. De menade att regeringen har corona som ett svepskäl för att få vara kvar vid makten.
 
T: Från och med i september fanns ingen legitim regering i Etiopien, enligt Tigray. De håller ett val inom Tigray. Centralregeringen menar att de måste godkänna det, fördömer Tigrays beslut och Tigray vägrar skicka delegater till den etiopiska riksdagen. Premiärminister Abiy Ahmeds svar blir att vägra skicka pengar till Tigray, som får 80 procent finansiering från huvudstaden Addis Abeba. Däremot finns 70 procent av de vapen som Etiopien förfogar över i Tigray.
 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelades Nobels freds-pris 2019 med motiveringen ”för sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea. Foto: Bair175
 
T: Armébasen North Command utgjordes av ca 70.000 personer och hade i princip alla vapen som krävs för att skydda landet. TPLF ville ”förekomma istället för att förekommas” och natten till 4:e november tog de alla vapen där i beslag och tusentals soldater som fångar och desarmerande större delen av North Command. Efter det var kriget ett faktum.
 
T: Nu har kriget pågått i två veckor, och Eritrea är inblandat efter att TPLF skickade en ”hälsningsmissil” till Asmara. Kriget mot Eritrea 1998 tog aldrig riktigt slut mentalt i Tigray. Isais Afewerki är fortfarande bitter mot TPLF och vill gärna se ett Tigray utan dem.
 
T: När TPLF retirerar, förstör de enligt rykten broar och gräver upp vägarna. Jag blev inte förvånad om TPLF tillämpar den här taktiken, men det är mycket fake news från båda håll. Sociala medier har faktiskt spelat en viktig roll i det här. De som inte kan så mycket om historien skriker högst.
 
A: Vad tror du om utvecklingen?
 
T: Etniska rensningar kommer att fortsätta, de började redan 2018 av oromo-grupper som ville driva ut amharer. Nu kommer den påverka tigrayaner också och det kommer att vara väldigt smärtsamt för alla. Det kommer kosta väldigt mycket liv och resurser.
 
T: Om Etiopien vill ha fred, måste man ha ett politiskt system som premierar medborgarnas rätt att vara oavsett etnisk grupp. Ett demokratiskt system behandlar alla sina medborgare lika. Ett sånt system kan hantera mångfald… det som krävs är övertygelse. Abiy Ahmed måste förvandlas till en ledare som går bort från det etniska tänkandet. Mångfald behöver inte vara svårt att hantera. Etiopien ”på marken” är ett oerhört tolerant samhälle. Muslimer och kristna bor sida vid sida och interreligiösa bröllop är vanliga. I politiken idag pratar man dock tyvärr mest om etniska grupper.
 
Etiopiens flagga.
 
Federala demokratiska republiken Etiopien
Huvudstad: Addis Ababa (Ny Blomma), 2,757,729
Befolkningsmängd: ca 116 miljoner, världens tolfte största land
Nationalblomma: calla-liljan (även kallad arum-liljan)
Nationaldjur: lejon
Officiella språk: afar, amhariska, engelska, oromo, somaliska, tigrinja
Nationalsång: Wedefīti gesigishī፣ widi inati ītiyop’iya (”Marschera framåt, Kära Moder Etiopien”)
Historia: Fram till 1974 styrdes Etiopien som ett kejsardöme, enligt den officiella myten med ett ursprung som gick att spåra tillbaka till kung Salomo. Efter att den sista kejsaren Haile Selassie störtats styrdes Etiopien av en marxist-leninistisk militärjunta kallad ”Derg” (”kommitté” eller ”råd”) under ledning av Mengistu Haile Mariam. Den drivande kraften för att störta juntan år 1991 var TPLF, den tigrayanska befrielserörelsen, som också satt vid makten fram till 2018.
 
 
Officiella symbolen för regionen Tigray. Foto: Tigray Regional Government
 
Tigray
Geografi: Den nordligaste regionen i Etiopien, gränsar till regionerna Amhara och Afar samt till grannländerna Sudan och Eritrea. Partiet Tigray People’s Liberation Front (TPLF) under ledning av Debretsion Gebremichael leder regionen.
Provinshuvudstad: Mekelle, ca 310 000 invånare
Befolkningsmängd: ca 5,2 miljoner vid en befolkningsräkning 2017
Officiell hymn: Zeyinidiyibo gobo (”Det finns inga berg vi inte skulle klättra”)
Historia: Under cirka 800 år, från omkring år 100 e.v.t. till 940, var denna region centrum för kungariket Aksum, i en stad med samma namn. Som mest täckte riket stora delar av Eritrea, Etiopien, Djibouti, Jemen och Saudiarabien och efter ha att konverterat till kristendomen omkring 325 blev det en av de första staterna som hade det kristna korset präglat på sina mynt.

 
 
Foto: Rod Waddington

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .