Now Reading
”En tjurskallig typ som drivs av värderingar”


”En tjurskallig typ som drivs av värderingar”


  • I början av november dömdes en medelålders nazist av Svea hovrätt för hets mot folkgrupp och ofredande till sex månaders fängelse. En av de tre kvinnliga offentliga personer som utsatts för mannens hat och hot är Helle Klein, chefredaktör på tidningen Dagens Arbete.
- I det här sammanhanget var det ett ovanligt hårt straff, säger Helle Klein. Normalt är att straffet blir böter.Hot mot journalister, opinionsbildare och förtroendevalda har ökat kraftigt de senaste åren, inte minst från högerextremt håll. Samtidigt har samhället börjat ta hoten på större allvar. En positiv utveckling mitt i eländet, menar Helle som särskilt gläds åt att domen innehåller skrivningar om att hot riktat mot journalister och opinionsbildare är särskilt allvarliga.
- Det är första gången det formuleras så, säger hon och det tyder på att rättsväsendet fått upp ögonen för att det är en fara mot demokratin när journalister inte kan göra sitt jobb utan att hotas. För tio år sedan talade man enbart om hotet från islamister, så även där har en förändring skett.Helle sitter med i mediabranschens nätverk Utgivarna där man under många år försökt uppmärksamma politiken på att hoten kommer från flera håll och att det är ett samhällsproblem när journalister och opinionsbildare inte kan skriva om vissa frågor utan att bli påhoppade och ibland utsatta för regelrätta hot.
- Det har börjat hända saker. Polisen har inrättat demokrati- och hatbrottsgrupper lite varstans och de har infört internutbildningar så att den som anmäler ska kunna möta personal som är insatt i problematiken. Den här domen visar att det är värt att driva rättsprocessen. Det är viktigt att vi inte låter hatarna segra.

FÖR ATT LÄSA MER – PRENUMERERA PÅ TIDNINGEN MAIA
Kontakta oss HÄR för att teckna en prenumeration
PRISER
Tre månader – 199kr
Halvår – 299kr
1 år – 499kr
1 år (e-tidning) – 399kr

 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top