Now Reading
En äkta tapetserare tar emot
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

En äkta tapetserare tar emot

  • – Jag kommer att jobba här så länge jag lever, säger tapetserare Isman Mansur med ett klurigt leende. Jag vet inget som är roligare än det här.

Det är en grå och lite kall septemberdag och runt Ekeby bruk i Uppsala, där flera företagare håller till, är det lugnt. Inte många människor är ute, men hos tapetserare Mansur råder aktivitet. Isman bjuder in oss och sätter på det arabiska kaffet på spisen.
– Det innehåller ingefära, rosvatten, kardemumma och saffran, berättar han. Dricker ni detta håller ni er friska!
 

Att ta väl hand om hemmets möbler är viktigt. Det gör att de kan användas i generationer. Ett nytt tyg hos tapetseraren – finns i många färger och kvaliteter – är aldrig fel!
 
I snart 40 år har han arbetat som tapetserare i Uppsala. Han föddes i Betlehem, 500 meter från Jesus kyrka, men som ung lämnade han Palestina för att flytta till Saudiarabien. Han visar gamla svartvita bilder på sig själv som ung atlet. Ingen hade en så välbyggd kropp som Isman och han blev populär i de kungliga kretsarna i sitt nya hemland. Där stannade han i 12 år. Anledningen till att han flyttade till Sverige vill han inte gå in på. Det var dessutom väldigt länge sen.
– Jag ville så gärna till Sverige. Hade hört massa gott om mänskliga rättigheter här och hur er kung kunde cykla omkring ensam utan livvakter! Haha, det var nytt för mig!
 
Jobbet som tapetserare hade han lärt sig redan i Betlehem, men när han kom till Uppsala började han på Kebab house mitt i centrum. Efter några år i restaurangbranschen ville han tillbaka till sitt rätta element och öppnade egen tapetserarverkstad i Ekeby. Han pekar på det utslitna betonggolvet i lokalen.
– Titta hur jag slitit ut golvet här. Massor med soffor, fåtöljer och andra möbler har passerat. Jag har hundratals pärmar med register över kunder som anlitat mig. Det är hit folk har kommit för att få sin gamla älskade möbel omgjord.
 
Tapetserare Isman Mansur låter ingen kund gå hem utan att först ha fått en kopp kaffe. Ofta kryddat med saffran, ingefära eller någon annan favorit från fjärran land.
 
Inte bara möbler har varit Ismans specialitet utan under många år har han även tillverkat hästsadlar, båtkapell och bilsitsar. Det är alltid med hög kvalitet och fina material han arbetar, så visst kostar det en slant att anlita honom.
– Allt beror på vilket material kunden väljer, jag har både dyra och lite billigare, och på hur lång tid arbetet tar. Jag tummar aldrig på kvaliteten.
 
Just nu är verksamheten lite lägre än annars. Coronarestriktioner har drabbat även tapetseraren i Ekeby och Isman rynkar på pannan när han beskriver läget.
– Det är ingen kö hit nu precis. Jag väntar verkligen på att coronarädslan släpper och människor vill satsa på möbelrenovering igen.
 
Numera bor han själv i området kring Ekeby bruk och har nära till sitt jobb. Han spenderar nästan all tid i den trivsamma loken, som fyllts av gamla möbler, och där det doftar härligt av orientaliska kryddor. Den som kommer på besök bjuds garanterat på arabiskt kaffe – spetsat med till exempel ingefära.
– Den kryddan älskar jag! Välkommen hit så ska du få smaka, avslutar Isman det trevliga samtalet med Maia.

 

 

Text: Anna Löfving / Foto: Studio Klang

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .