Now Reading
Du har det varmt och är mätt

Du har det varmt och är mätt

  • Såg ni tv-debatten mellan partiledarna i veckan? Några var lysande, några var urusla. Som alltid. Hur illa jag än tycker om Jimmie Åkessons politik - det vet ni att jag gör - måste jag säga att han gör sig i debatter. Får mycket av det han säger att låta självklart, som att det är vi som inte fattat. Det är irriterande, när man vet att han i sak har fel. Nåt med tonen i hans röst!

Stefan Löfven däremot, sämsta tänkbara debattör. Jag blir nervös bara han börjar prata, oavsett vad han säger, rädd för att han inte ska hitta ord eller sluddra. Annie Lööf är min – och mångas – favorit när det kommer till retorik och framträdande, och den här gången tycker jag faktiskt att Per Bolund glänste till. Han, som annars är det blekaste av allt blekt, fick riktig kraft i orden när han diskuterade med Jimmie. Om just invandring och integration – där är Miljöpartiet oslagbara.

Apropå den frågan, storleken på invandringen till Sverige, tycker jag alltid att det fattas ett viktigt perspektiv. Det viktigaste. Att världen är stor, att Sverige bara är ett pytteland med väldigt få människor och att det är vår förbenade skyldighet – och ingeting annat – att värna alla de andra människorna på klotet. De som haft oturen, och inte turen som vi, att råka bli födda där de blev.
 
Jag är helt säker på att när de som är unga idag blir äldre – reser och ser hur jorden ser ut, lär känna människor överallt, tar del av nyheter från världens alla hörn – när de får bestämma, kommer detta att ändras. Gränser suddas ut och solidaritet med alla jordens människor kommer att breda ut sig. Men varför pratar inte dagens politiker om det? De flesta partiledare är unga, smarta och (åtminstone flera av dem) empatiska. Underskatta inte svenskarnas intresse för omvärlden skulle jag säga – den som på allvar visar att svensken inte är mer värd än somaliern får min röst direkt. Nåt jag hatar är när t ex moderatledaren – som också är en duktig debattör – uttrycker sin förvåning, uppriktiga, över regeringens satsningar på bistånd. Hur gammaldags är inte det resonemanget tänker jag.
 
Ebba Busch, som jag annars har ganska svårt för, var bra i partiledardebatten denna gång och det märks att hon brinner för äldrefrågan. ”Min mormor Gunhild”, ett retorikknep visserligen, ”var den som gjorde mig till politiker.” När hon poängterar hur fel ålderismen i Sverige är, hur vi nervärderar de äldre när det ska vara tvärtom, blir jag nästan kristdemokrat för en stund.
 
Här i Uppsala tycks coronaviruset sprida sig värre än på andra ställen. Pinsamt! Men inte ett dugg konstigt när man ser hur studenterna träffas och festar hemma eller i t ex tillfälliga tält. Inget ont som inte har något gott med sig dock. I Uppsala – där det sägs att de skarpaste hjärnorna finns – lanseras nu Crush covid. Det handlar bl a om att kolla avloppsvattnet och spåra de som ringer 1177. Snart kan man i förväg se var covid-19 kommer att spridas.
 
Covid-19 förresten, för loosers. President Trump fick covid-20 han, den som enkelt går att besegra. Åtminstone om man är president i USA och har de mest spektakulära och starka drogerna att vräka i sig redan efter första nysningen.
 
Ha en fin helg mitt i oktober nu, kära läsare. Mörkare och mörkare för varje kväll, men också allt mysigare. Kom ihåg att du har det varmt och är mätt och att ljuset snart är tillbaka!

 

 
Text: Anna Löfving / Foto: Gert Stockmans

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top