Now Reading
Djuren har det bäst i Askersund

Djuren har det bäst i Askersund

  • Enligt en ny undersökning genomförd av Djurens Rätt är Askersund Sveriges djurvänligaste kommun. Undersökningen om Sveriges djurvänligaste kommun genomfördes under perioden november 2020 till februari 2021.

Av Sveriges 290 kommuner deltog 225 i undersökningen genom att svara på frågor om bland annat servering av mat i kommunerna och andra rutiner som påverkar djur exempelvis vid högtider. Några av frågorna som ställdes till kommunerna var ”Finns politiskt beslut att servera enbart vegetariskt vissa dagar?”, ”Är påskdekorationer fjäderfria?”, ”Skyddas smådjur vid valborgsbrasor?” och ”Begränsas nyårsfyrverkerier för privatpersoner?”.
 
Sveriges djurvänligaste kommun Askersund ligger i Örebro län och har drygt 11 000 invånare. Staden är belägen vid sjön Alsen som utgör den nordligaste delen av Vättern. Alla förskolor och grundskolor i Askersund har enligt Djurens Rätts undersökning fattat beslut om att servera enbart vegetariskt vissa dagar i veckan. På alla förskolor och grundskolor i Askersund finns åtminstone en vegetarisk rätt tillgänglig för alla varje dag.
 

Askersund, Sveriges djurvänligaste kommun. Foto: Askersunds kommun
 
På andra plats i Djurens Rätts rankning av Sveriges djurvänligaste kommuner hamnade Oxelösund. Oxelösund ligger i Södermanlands län och har drygt 12 000 invånare. Staden Oxelösund är belägen på Sveriges östkust. Strandmiljöerna vid Östersjön har en central betydelse för Oxelösunds befolkning. Oxelösunds kommun har i Djurens Rätts undersökning svarat att de ska minska sin servering av kött med 36–50 procent inom en femårsperiod. 
 
Djurens Rätts undersökning innehöll också frågor kring djurskyddskrav vid upphandling av nötkött, griskött, kycklingkött, mjölkprodukter och ägg. När det gäller enbart djurskyddskrav ligger Haparanda överst på listan över Sveriges djurvänligaste kommuner.
 
I svensk lagstiftning saknas krav på utevistelse för de allra flesta djurslag. Grisar, kycklingar och hönor tillhör de djur som sällan vistas utomhus. Djurens Rätt menar att det finns stor potential att ställa krav som verkligen gör skillnad för djurens välfärd.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .