Now Reading
Det är inte för sent

Det är inte för sent

  • ”Ljudet från alarmklockorna är bedövande och bevisen obestridliga”, säger FN-chefen Guterres efter presentationen av klimatrapporten nyss - och vem säger emot? Tydligare än så här kan det inte bli. Gör vi inget radikalt åt de miljöproblem vår planet har idag har vi ingen planet imorgon. Ingen som det går att bo på iallafall, för varken människor eller djur.

I skräckrapporten från FN:s klimatpanel IPCC berättas om förändringar som helt och hållet orsakats av människor, förändringar större än på hundratusentals år och som dessutom ofta är oåterkalleliga. För mycket av naturen (och djuren) på vår jord är det faktiskt för sent. Men inte för allt. ”Rapporten måste innebära dödsstöten för kol och fossila bränslen””, fortsätter Guterres, ”innan de helt förstört vår jord.”. Det finns alltså en chans om vi bara ändrar våra levnadsvanor. Om vi bara lyssnar och lär av verkliga experter går trenden att vända.
 
Det börjar likna vardag på Uppsalas gator igen och de flesta är hemma efter sommarlov och semester. Bland annat märks det på olika sportevenemang som dyker upp och i helgen var jag och min fotograf till exempel på SM i boccia. För paraidrottare. Vi fick träffa män och kvinnor från hela Sverige som spelade boccia på riktigt hög nivå, trots – eller tack vare – rullstolar, kryckor, personliga assistenter och hörapparater. Det är inte alltid en nackdel med funktionsvariationer om man är bocciaspelare fick vi lära oss. I nästa veckas Maiatidning tänker vi berätta mer.
 
Annars fortfarande sommar och varmt på de flesta håll. Ännu mindre än tidigare vågar man hurra för värmen, men visst behöver vi också slippa mörkret och kylan ett tag. Och lyssnar vi bara på vad forskarna nu säger och ändrar på delar av vår livsstil ska det väl gå att stoppa den hemska utvecklingen för klimatet. Det måste gå. ”Klimatförändringarna är här, men vi är också här”, som någon sa… Det betyder förstås att allt fortfarande är möjligt!
 
Hoppas ni tycker om veckans tidning. Mycket om Afghanistan igen, men det landet är alltid intressant att berätta om och tyvärr väldigt ofta hårt utsatt. Vidare skriver vi om Belarus och OS-kritiken, om Kossova Asllani-kontraktet och om utrotningen av elefanter. Högt och lågt, upp och ner, men – förhoppningsvis – ändå med en positiv vinkel på det mesta.
 
Ha en skön helg och vecka till vi ses igen och gör gärna som jag… Tänk riktigt noga igenom hur just du kan dra ditt strå till ”rädda-jorden-projektet”. Det är sent att börja med förändringar nu, men det är inte FÖR sent.
 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top