Now Reading
Den vindlande vägen till Vita Huset
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Den vindlande vägen till Vita Huset

  • USA valde till slut en ny president, ett val som blev en seger för landets religiösa och etniska mångfald. Joseph Robinette Biden från Scranton, Pennsylvania, med rötter på Irland, blev efter John F. Kennedy den andre katolske presidenten. Ingen annan president har i sitt tacktal hyllat grupperna ”urban, suburban, rural, gay, straight, transgender, white, latino. asian, native american” och dessutom gett afroamerikaner ett extra tack. Han sa: ”afroamerikanerna stod upp ännu en gång för mig. De kommer alltid att stå bakom mig och jag bakom dem”.

Med valet till vicepresident bröts ännu fler glastak. I ett slag blev Kamala Harris den första kvinnliga, svarta vicepresidenten med sydasiatiska rötter. Det politiska mod som tog henne dit har en lång prolog.

Kamala Devi Harris föddes1964 (i Oakland), och bodde fram till sju års ålder i Berkeley. Båda hennes föräldrar (pappan Donald J. Harris kom till USA från Jamaica 1961) deltog i den växande medborgarrättsrörelsen och hade ett starkt bildningsfokus. Harris var tolv år när hon, systern Maya och mamman Shyamala, flyttade till Montreal och 17 år då hon återvände till USA. Där tog hon en juristexamen och gjorde sedan juridisk och politisk historia.
 

Kamala Harris i Selma, Alabama, 2018. Foto: The United States Senate – Office of Senator Kamala
 
P.V. Gopalan, Kamala Harris morfar, föddes i byn Thulasendrapuram i Tamil Nadu år 1911. Född under brittiskt styre men också in en i brahmin-familj (Indiens högsta kast) kom han att få höga tjänster både i Indien och Zambia. Bland mycket annat hjälpte han flyktingar från dåvarande Östpakistan och Sydrhodesia. Kamala Harris har sagt att ett minne som präglat henne starkt är morgonpromenader med morfar längs stranden där de ”pratade om hur viktigt det är med kamp för demokrati, medborgerliga rättigheter och för att människor ska behandlas lika oavsett var och under vilka förutsättningar de föddes”.
 
Kamala Harris mamma, Shyamala Gopalan, växte upp i Chennai, New Delhi, Mumbai och Kolkata (då Madras, Delhi, Bombay och Calcutta). Familjen flyttade runt efter pappans tjänster. De slog sig till slut ner i Chennai och Shyamala kom till slut att läsa medicin på Lady Irwin College i New Delhi och 1958 kom ett beslut som skulle forma hennes liv. University of California i Berkeley accepterade hennes ansökan till masterprogrammet i näringslära och endokrinologi.
 
Delstatens symbol, som återfinns i dess flagga, är Srivilliputhur Andal-templet, byggt för att hedra gudarna Vishnu och Lakshmi år 788 e.v.t.
 
Thulasendrapuram, vars tempel Kamala Harris donerat till, har under kampanjens gång bett för Harris och Biden i en ritual kallad abhishekam (man häller mjölk över en gudastaty). När det blev klart att Harris och Biden vann ackompanjerade fyrverkerier i byn Kamala Harris ord:
 
”När min mamma kom hit från Indien vid 19 års ålder, kunde hon kanske inte riktigt föreställa sig den här stunden. Jag tänker på henne och på generationer av kvinnor – svarta kvinnor, asiatiska, vita, latina- och ursprungsamerikanska kvinnor, som genom vår nations historia bett för det här ögonblicket. Kvinnor som kämpat och offrat så mycket i kampen för jämlikhet, frihet och rättvisa för alla, inklusive de svarta kvinnorna som så ofta förbises men så ofta bevisar att de är vår demokratis ryggrad. Jag är den första kvinnan på den här positionen, men jag kommer inte att vara den sista, därför att alla unga flickor som ser det här kommer att se att detta är ett land av möjligheter”.
 
Från Thulasendrapuram till Washington, från Tamil Nadu till Maryland, från 1911 till 2020 – via medborgarrättsrörelsen och rösträttsrörelsen – gick den vindlade vägen från indisk landsbygd till Vita Huset. Och in i framtiden.
 
Tamil Nadu, delstat i sydöstra Indien
Officiella språk: Tamil och engelska
Befolkning: 72,147,030 (2011)
Största stad: Chennai (tidigare Madras), 7.088.000 (2011)
Officiell delstatsfrukt: Jackfruit
Officiellt delstatsdjur: Nilgiritahr, tamilsk bergsget
Officiell delstatsfågel: Asiatisk smaragdduva
 
 
Foto: Gayatri Malhotra

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .