Now Reading
Cirkus Trump – snart på turné?

Cirkus Trump – snart på turné?

  • För några veckor sedan skrev jag en text i tidningen Maïa om att det då kommande amerikanska presidentvalet skulle kunna komma att bli en riktig mediecirkus. I det begreppet – menar jag – finns underförstått att det också har ett visst underhållningsvärde. Och nog har det blivit så. (Åsikterna i artikeln är skribentens egna)

House of cards var en TV-serie jag tyckte var fantastisk – om än lite överdriven i sin cynism – men det var då. Nu, efter tre år med Trump, känns plötsligt Frank Underwood som en förhållandevis sansad och nyanserad president. Även om han var väldigt ondskefull emellanåt, så var han det ju i lönndom.

Med Trump är det precis tvärtom – allt ska ske inför öppen ridå, även hans totala härdsmälta som följt på nederlaget i valet. Han slänger ifrån sig gemena tweets skrivna uteslutande i versaler emellanåt. I en tweet avskedade han landets försvarsminister. Med en klackspark som det verkade. I en annan kallade han till stor presskonferens på renommerade hotellet Four seasons i Philadelphia. Fast det var det ju inte, det var Four seasons total landscaping, en trädgårdsmästarfirma i stadens utkanter, belägen mellan ett krematorium och en… ja, ”vuxenaffär”. I nästa tweet kanske han hävdade att han vunnit valet. Eller att motståndaren fuskat. Eller att delstaterna fuskat. Ingenting förvånar med Trump.
 
När detta skrivs är en av de senare nyheterna att han kanske kommer att åka på ett slags förlängd valturné för att fortsätta piska upp hat mot sina politiska motståndare och känna folkets stöd. För att uppmärksamma detta skickas mass-SMS och -mail ut till hans lojala följare. I dessa meddelanden ber hans kampanj om ekonomiska bidrag för att via domstolar slåss mot väderkv… förlåt, valresultatet. Men i det berömda finstilta framgår att mellan 40 % och 60 % av bidragen kommer att användas till att reglera skulder som uppkommit för att driva hans presidentvalskampanj.
 
Trots att Trump själv tidigare lovat att själv betala för sin kampanj. Kanske blir det hans sista försök att se till att han själv går ekonomiskt gynnad ur valkampanjen. Det florerar uppgifter om att personer i hans närhet bett honom att acceptera valresultatet. Om han gör det kan det medföra att bidragen till hans kamp i domstolarna istället kan bidra till att hans valkampanj går med ekonomisk vinst när man skriver bokslut. Och då har kampanjen dessutom bland annat bokat hans hotell och köpt in mängder av hans barns böcker. Faktiskt så många att sonen Donald Juniors senaste alster för en stund hamnade på toppsäljarlistan i New York Times. Som sagt, inget förvånar med Trump. Allra minst hans vilja att tjäna pengar på andras bekostnad.
 
 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .