Now Reading
Cirkus Trump – nu i en rättssal långt från dig

Cirkus Trump – nu i en rättssal långt från dig

  • Under de veckor som passerat sedan det amerikanska presidentvalet har en av de senaste årens mest kända amerikanska politiker genomgått en imagemässig metamorfos. Även om denna förvandling påbörjats tidigare får man säga att turerna kring överklaganden av valförfaranden fullbordat den tidigare så hyllade borgmästarens i New York, Rudolph Giuliani, övergång från uppskattad och folkkär handlingarnas man till vad som enklast beskrivs som en pajas.

Giuliani var en gång i tiden federal åklagare i delstaten New Yorks södra distrikt – ett av de ”finaste” juridiska ämbeten som finns i landet – och var framgångsrik i denna roll. Han satte åt maffian hårdare än någon tidigare gjort, och lyckades få flera medlemmar ur den tidigare så tystlåtna organisationen att vittna mot sina tidigare bundsförvanter.

Senare blev han borgmästare i New York och uppmärksammades för sitt arbete mot synlig brottslighet. Kanske är han i Sverige mest känd för bilderna då han – relativt snart efter att World Trade Center föll – gick tillsammans med räddningspersonal mot det område som idag kallas Ground Zero, själva epicentret i terrorattacken den 11 september 2001. Han hyllades som en lokal hjälte för New York-borna, bland annat under en gala till stöd för familjerna till räddningspersonal som dog i anslutning till terrorattacken. Han utsågs till årets person i tidskriften Time och hedersriddare i Storbritannien. Hyllningarna visste inga gränser för mannen som kom att kallas Amerikas borgmästare.
 
Han avgick som borgmästare i början av 2002 och skulle komma att ägna de nästkommande 16 åren åt olika företag inom cybersäkerhet och juridik. Han gjorde ett försök att nomineras till republikansk presidentkandidat men förlorade.
 
Under 2018 dök han åter upp i politiska sammanhang, denna gång som en del av Donald Trumps team av jurister i samband med utredningen om Trumps samarbete med Ryssland och hans försök att dölja detta samarbete. Och det är i denna egenskap han tycks vara på god väg att tvätta bort sitt tidigare så goda rykte. I valkampanjens slutskede dök han upp i tveksamma sammanhang med den fiktive reportern Borat. De mer renodlade pajaskonsterna började efter valet med den omtalade presskonferens som hölls på en parkeringsplats i utkanten av Philadelphia. Under förra veckan började en rättegång där målet var att stoppa delstaten Pennsylvania från att förklara valet avgjort.
 
Av rapporter från rättegången framgår att den gamle åklagaren nuförtiden tycks vara helt i avsaknad av den juridiska kompetens han en gång haft. Efter att Trumplägret bantat ned sin stämningsansökan kvarstod en punkt. De anser att det var fel av valarbetare i delstaten att tillåta korrigeringar av ofullständiga eller felaktiga valsedlar, och att valresultatet därför ska ses som ogiltigt.
 
Trots att detta alltså var den enda invändning som alls presenterades i stämningsansökan valde Giuliani att ägna tid åt att presentera andra teorier om ett nationellt valbedrägeri utfört av demokratiska makthavare i landet. Han presenterade inga bevis som styrkte hans påståenden. Domaren i ärendet tycks inte ha varit imponerad av Giulianis föreställning, utan ställde snarast plikttroget en del frågor för att försöka förstå Giulianis argumentation.
 
Giulianis – och Trumps – motparter i ärendet bad domaren att avvisa målet. De hävdade att Trumplägret inte presenterat några bevis för att den hjälp som erbjudits vissa väljare skulle ha påverkat valresultatet i någon riktning i delstaten där Biden vann valet med 70 000 röster. Domaren ifrågasatte proportionaliteten i att detta relativa fåtal röster – även om det skett felaktigheter – skulle leda till att delstatens 6,8 miljoner röster ogiltigförklarades.
 
Domaren ifrågasatte även Trumpsidans påstående om att de väljare som inte fått denna hjälp hade drabbats negativt av att andra fått hjälp.
 
Giuliani – som inte agerat ombud i en rättegång sedan 1992 – blev i realtid bedömd av juridiskt kunniga personer på sociala medier. Domen var samstämmig – han har ingenting i en rättssal att göra.

 
 
Foto: 1DmkIIN

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .