Now Reading
Cirkulärt tänk på alla plan i återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Cirkulärt tänk på alla plan i återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna

  • Eskilstuna har genom decennierna inte bara producerat musiklegender som bandet Kent, utan har även de senaste åren drivit på ett cirkulärt ekonomiskt projekt i form av en återbruksgalleria. Fokus läggs på att gamla saker ska tas till vara genom att repareras, återbrukas, säljas genom säkerställd hållbar, ekologisk produktion liksom genom upcycling. Det är ett kreativt återbruk, där varor och avfall inte bara återvinns, utan får ett nytt, kvalitativt och mer exklusivt värde än innan.

Retuna är kretsloppet förkroppsligat. Intill gallerian ligger återvinningscentralen, där privatpersoner och företag kan slänga diverse avfall liksom lämna in saker på inlämningsdepån ”Returen”, som nås (enligt Retuna själva) till fots, på cykel eller genom deras drive-thru.

Det framgår att Retunas etos är cirkulärt på nivåer bortom det materiella, eftersom återbruksgallerian även tillämpar lärandet i återbrukstänket. Man har exempelvis valt att samarbeta med Eskilstuna Folkhögskola, där kursdeltagarna på utbildningen ”Recycle Design/Återbruk” är verksamma i gallerians lokaler. Man använder sig även av material inkommet till returen i undervisningen. Dessutom driver en av lärarna på utbildningen sin egen bokhandel i gallerian — nämligen Evas bokhörna, där ägaren Eva med skarp blick och smak ”räddar” alla möjliga slags böcker och säljer dem till det demokratiska priset av tio kronor styck – oavsett titel.
 

Foto: Lina Östling
 
Utöver bokhandeln finns Stockholms Stadsmission, en cykelverkstad, som erbjuder återvunna friluftsprylar och reparerade, återvunna cyklar, en vintagebutik, återbrukat byggmaterial, en miljöcertifierad blombutik liksom en barnbutik. En annan verksamhet som sticker ut är re:compute-IT, som demonterar, möblerar om, förädlar och fixar datordelar, datorer, plattor och telefoner.
 
I dagens uppkopplade samtid är det väsentligt att privatpersoner liksom företag tar hand om allt elektroniskt avfall på ett säkert och ansvarsfullt sätt i och med att det består av värdefulla metaller och andra mineraler. I dagens slit-och-släng-ekonomi riskerar mycket vårdslöst hanterat elektronikavfall att hamna på platser som Agbogbloshie i Ghana; en så kallad e-soptipp full av elektronik, som skeppats dit illegalt.
 
En ung man bränner elkablar för att utvinna koppar i Agbogbloshie, Ghana. Foto: Muntaka Chasant
 
Retuna har uppmärksammats som världens första återbruksgalleria och nu kliver även möbeljätten IKEA in för att fullfölja sin hållbarhetsplan för 2030, där målsättningen är att verksamheten ska bedrivas cirkulärt. Dagens Industri skrev tidigare i höstas om att IKEA skulle öppna sin första secondhand-butik någonsin, i Retuna under hösten 2020.
 
Dagligen trotsar gallerian, återvinningscentralen och folkhögskolan på Retuna uppfattningen om att dagens och framtidens ekonomi skulle behöva vara linjär för att vara lönsam. Enligt Retunas kommunala ägare är återbruksgallerian menad att vara en folkbildande rörelse där hållbarhet är A och O.
 
 
Text: Jana Paegle / Foto: Retuna/Lina Östling

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .