Now Reading
Biden planerar omfattande välfärdsreformer

Biden planerar omfattande välfärdsreformer

  • USA:s president Joe Biden har fått mängder av kritik, då många upplevt att han hållit sig undan offentligheten sedan han tillträdde sitt ämbete. Den förre presidenten hade en avsevärt mer medial profil redan under sin första tid i Vita huset.

I förra veckan kom det första tecknet på vad som hållit Biden upptagen under hans första 100 dagar som president.
 
I ett tal inför den amerikanska kongressen klargjorde han sin vision av den kommande ekonomiskpolitiska inriktningen för landet. Den politik som länge förts har baserats på konceptet ”trickle down economics”; om de rikaste personerna och företagen får skattelättnader så kommer det ökade välståndet att sippra ned även till de lägre samhällsskikten. Biden menar att det nu är dags att överge denna strategi, som allt sedan Reagan-eran testats utan framgång. I själva verket har den lett till att klyftorna i det redan uppdelade landet ökat ytterligare, och i den folkräkning som nyligen genomfördes konstaterades att hela 17 procent av de amerikanska barnen lever i fattigdom.
 
Under talet tillkännagav Biden att hans avsikt var att bygga samhället från botten och mitten, det vill säga genom att göra tillvaron bättre för låg- och medelinkomsttagare. Bidenadministrationen siktar på att driva igenom allmänfinansierade förskolor, avgiftsfria så kallade community colleges och skattesänkningar för familjer. Det hela är tänkt att finansieras genom skattehöjningar för de rikaste. Presidenten har sagt att skattehöjningarna kommer att gälla de som tjänar över 400 000 dollar per år, det vill säga omkring fyra miljoner kronor.
 
I övrigt nämnde han också sitt kommande arbete för ändringar i migrationslagstiftning, vapenkontroll och en reform av landets polismyndigheter.
 
Han passade också på att understryka en historisk omständighet.
– Fru vicepresident, sade han och fortsatte:
– Ingen president har sagt så från denna talarstol tidigare, ingen president har sagt så tidigare. Och det är på tiden.

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .