Now Reading
Belarus eller Vitryssland – hur ska det heta?
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Belarus eller Vitryssland – hur ska det heta?

  • I flera veckor har nu landet Belarus toppat nyhetsprogram och tidningarnas förstasidor. Från att ha varit ett ganska okänt land har det – som förut hette Vitryssland – nu hamnat i händelsernas centrum.

Vitryssland har varit en del av Ryssland sedan 1785 men har en egen historia långt före den tiden. När Sovjetunionen kollapsade 1991 blev Vitryssland en suverän stat med namnet Belarus, men det namnet slog inte igenom internationellt. Många stater i det forna Sovjetunionen utvecklades till fria, demokratiska länder men inte Belarus. Vid valet 1994 vann kommunistpampen Aleksandr Lukasjenko och han slog från början ner all opposition, och landet har sedan styrts med järnhand i decennier. ”En karikatyr av en gammal Sovjetledare” hade Aftonbladet nyligen som rubrik till en artikel om Belarus i dag. Men nu blåser andra vindar där och folket protesterar med all kraft mot sin ledare och visar sitt stöd för oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Belarus har ingen kust och omges av Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina. Landet drabbades svårt av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Ukraina 1986 då stora delar av jordbruksdistrikten i de södra delarna av landet blev förorenade av radioaktivt nedfall och ingen jordbruksproduktion förekommer där längre. Landet har ungefär 9 500 000 invånare och huvudstaden Minsk drygt 2 000 000. Cirka 80 procent av befolkningen bor i städerna. De allra flesta invånare – 83,7 procent – är vitryssar, 8,3 procent är ryssar och sedan finns också polacker, ukrainare och ospecificerade grupper. Belarus har två nationaldagar: den 3 juli till minne av frigörelsen från tyska ockupationen, och den 25 augusti firas frigörelsen från Sovjetunionen.
 

Vitryssland eller Belarus är en inlandsstat som gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina. Huvudstaden heter Minsk.
 
Länge har politiker, språkvårdare och journalister diskuterat om den forna Sovjetrepubliken ska kallas Vitryssland eller Belarus. Många svenska medier tycks nu gå över till det sistnämnda. Utrikesminister Ann Linde skrev i Dagens Nyheter i november 2019 inför ett besök i huvudstaden Minsk att ”Utrikesdepartementet från och med nu förordar användningen av Belarus i det svenska språket”. Men Institutet för språk och folkminnen påpekar att UD inte är ”en språklig normauktoritet” utan ”namnvårdande organ som Mediespråksgruppen och Namnvårdsgruppen” måste ge sitt godkännande.
 
Adjektivet till Belarus är belarusisk och invånarbeteckningen en belarusier, flera belarusier, de där belarusierna. Namnet på språket är belarusiska, men vitryska används även i sammanhang där nationsnamnet Belarus används.Ola Karlsson som är språkvårdare på Språkrådet rekommenderar Belarus som namn av tre skäl: 1. Landet heter så på det egna språket. I FN:s namnlistor står det Belarus och vissa länder har sedan valt att följa det. 2. Belarus är en felaktig översättning av Vitryssland. Ann Linde skrev i sin artikel i DN: ”Språkligt innebär det att vi överger en benämning som kan associeras med Ryssland, eftersom ändelsen -rus inte syftar på Ryssland.” 3.Vitryssland blandas samman med Ryssland vilket gör att människor inte kan urskilja Vitryssland som en egen nation.

 

 

Text: Birgitta Markendahl

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .