Now Reading
”Basinkomst är så enkelt”

”Basinkomst är så enkelt”

  • Vårt välfärdssystem har många sprickor. Media rapporterar regelbundet om människor som hamnat i ett slags bidragslimbo. De är för sjuka för att arbeta, för friska för att få sjukpenning. A-kassan hinner inte med alla ansökningar och folk får vänta på sina pengar så länge att de riskerar att bli vräkta. Arbetslösa vittnar om meningslösa aktiviteter som man tvingas till för att få sin ersättning. En del får aldrig ut vad de har rätt till medan andra lär sig trixa och tråckla och bidragsfuskar sig till stora summor.

Men enligt Lena Stark finns en smidig lösning som skulle ersätta de flesta av våra krångliga bidragssystem. Basinkomst.
— Basinkomst är så enkelt, så genialt, säger Lena. Det har jag tyckt sen jag först läste om det 2012. Jag visste med en gång att jag hittat det jag ska ägna resten av mitt liv åt. Basinkomst i sig är inte komplicerat. Det är bara komplicerat att få det genomfört.

I Sverige är debatten kring basinkomst ganska sval. Här är det arbetslinjen som gäller och tanken på att människor skulle få en summa pengar varje månad utan att arbeta för den känns främmande för många. Trots att det faktiskt är så redan idag. Har du ingen annan inkomst så har du rätt till försörjningsstöd. Samhället garanterar en grundtrygghet. Den stora skillnaden är att med en basinkomst bestämmer du själv över din tillvaro. Ingen bidragshandläggare kan ha synpunkter på vad du lägger dina pengar på. En basinkomst är inget bidrag, det är ett kvitto på din grundläggande rätt att existera som människa.
– Fast jag tror att det största anledningen till att debatten är så sval i Sverige har att göra med okunskap. Människor vet inte vad basinkomst är. De tror att det är ett vänsterprojekt, eller nåt flummigt som vi inte skulle ha råd att genomföra. I Finland och Danmark är man mycket mer progressiv och har kommit mycket längre i tankarna.

 
Lena är en före detta partiledare minsann. 2016 startade hon Basinkomstpartiet, full av lust och optimism inför valet 2018. Det blev dock inga större framgångar där men Lena lärde sig mycket och utökade sina nätverk.
– Folk var väldigt positiva och vi kom nära många människor. Det fanns en vilja. Det dök upp helt okända människor som hjälpte oss att köra ut valsedlar. Men jag tror att man måste genomföra basinkomst nerifrån, åtminstone så länge politiken saknar större visioner.

 
Idag är Lena framför allt engagerad internationellt. Det finns en organisation, BIEN (Basic Income Earth Network) som fungerar som ett nätverk för en mängd grupper och organisationer som arbetar för basinkomst på olika sätt. Lena är medlem men hon lägger sin mesta tid på en annan organisation som hon driver tillsammans med tre andra personer, Mission Possible 2030. Där engagerar de sig i en rad projekt som på olika sätt implementerar eller uppmuntrar basinkomst i olika delar av världen.
– Vi kollade på FN:s hållbarhetsmål som ska vara uppfyllda till 2030 och insåg att basinkomst går hand i hand med målen. Inför vi basinkomst kommer också målen att uppnås. Basinkomst är nyckeln.

 
Mission Possible driver olika projekt och nätverkar med en rad människor och organisationer. För Lena är aktivismen en självklarhet.
– Jag vill göra saker, se resultat. Vi driver till exempel ett litet basinkomstprojekt i en by i Kenya. Just nu får tio person 20 dollar i månaden, via sin mobilbank. Målet är att hela byn på 800 personer ska få ta del av basinkomst. Det är superenkelt och kostar nästan ingenting.

 
– Vi växer långsamt och underifrån. Fler och fler vill donera pengar till projektet. Men det stora målet är att flera såna miniprojekt ska växa fram som ett nätverk. Med ny teknik är det inga problem, man behöver ingen bank. I Kenya använder vi oss av ett digitalt transfereringssystem som heter mpesa. Det funkar kanon, och det blir väldigt låga administrativa kostnader. Vi har en kille som bor där som ser till att allt flyter på och det gör det. Basinkomst fungerar. Vi vet att det funkar. När människor får bestämma över sina egna medel så gör de det bästa av det.

 

Text och bild: Ylva Liljeholm

 
Lenas vision är att många andra ska dra igång sina egna basinkomstprojekt, i väntan på att det införs på nationell nivå.
– Man frågar mig ofta hur basinkomst ska finansieras. Jag ser en massa olika sätt. Det kan vara (frivilliga) vinster från företagande, negativ inkomstskatt, donationer, samhällskostnader som försvinner. Det finns mer än ett sätt. Tänk till exempel så mycket onödiga jobb vi betalar för idag via skatten. Bidragshandläggare som ska kolla kvitton istället för att hjälpa människor med deras verkliga problem som kanske bottnar i missbruk eller psykisk ohälsa. Med basinkomst skulle en rad jobb bli onödiga, jobb som mest handlar om att kontrollera att människor inte fuskar.

 
– De som är bra på att räkna kan visa att det skulle gå att införa basinkomst i morgon dag i Sverige, på en nivå som man kan klara sig på, säg 12 000 kronor i månaden. Jag bryr mig inte om hur det genomförs, jag vet ju att det går att göra. Pengarna finns, det är visionen som saknas.

 
Lena har alltid varit visionär, velat förändra världen. I ungdomen var hon engagerad i SSU och hon har provat flera andra partier utan att känna sig riktigt hemma.
– Vi behöver ändra livsstil, det vet alla. Inte minst på grund av klimatkrisen. Basinkomst skulle ge oss den möjligheten.

 
Själv jobbar Lena på ett stödboende för missbrukare som Stadsmissionen driver. Hon trivs hur bra som helst och skulle fortsätta att jobba även om basinkomst infördes.
– Den stora skillnaden skulle bli för dem jag jobbar med.

 
Lena beskriver hur en stor del av arbetstiden går ut på att hjälpa de boende med att söka jobb de aldrig kommer att få, och bostäder de heller aldrig kommer att få.
– De får bara nej, nej, nej. Det är hemskt för dem, det blir en enorm stress. Det bryter ner dem som redan är svaga. Men om de inte gör allt detta – som alla vet är meningslöst – så förlorar de rätten till försörjningsstöd. Om de får en liten extraslant, säg ett litet swishbidrag i julklapp från mamma och pappa, ja då dras motsvarande summa av på försörjningsstödet. Det är så förnedrande.

 
– Basinkomst skulle minska pressen på dem, ja på oss alla. Vi skulle få en annan frihet och jag tror att många människor skulle ändra livsstil. Flytta ut på landet, odla, ägna tiden åt att umgås och göra kreativa saker. Några kanske skulle ligga på sofflocket, så låt dem göra det. Det spelar väl ingen roll. Men de allra flesta människor har ett driv inom sig, vill någonting. Jag litar på att folk vill gott, jag är optimist. Det har ju visat sig i coronatider att folk är väldigt hjälpsamma.

 
De allra flesta skulle säkert fortsätta att jobba, inte minst för att basinkomsten inte skulle räcka till den livsstil man vant sig vid. Men pressen skulle bli mindre, valmöjligheterna större. Trivs man inte på sin arbetsplats är det så mycket lättare att byta jobb än det är idag.
– Jag tycker att vi ska prova att införa basinkomst nu. Så får vi se. Ingen kan veta exakt vad som skulle hända. Men vi har ju testat andra saker förut utan att egentligen veta hur resultatet skulle bli. New Public Management till exempel. Då kan vi väl testa Basinkomst, det kan knappast bli sämre än NPM! Jag ser inget annat system som skulle vara bättre. Sverige skulle bli ett lyckligare land.

 
Basinkomst

Basinkomst (en del säger grundinkomst eller medborgarlön) innebär att alla garanteras en inkomst av staten som täcker det nödvändigaste, utan krav på motprestation. Tanken på basinkomst har funnits åtminstone sen 1700-talet och olika försök har genomförts i många delar av världen. En basinkomst måste vara 1) regelbunden 2) kontant, alltså inte i form av matkuponger eller liknande 3) individuell 4) allmän 5) ovillkorlig. Den gäller lika för alla.

 
Om Lena
Namn: Lena Stark

Bor: I Göteborg

Familj: Sambo och två utflugna barn
Ålder: 57

Arbetar: På ett stödboende för missbrukare som Stadsmissionen driver

 

 
Läs mer:
www.basinkomstpartiet.org • 
www.basinkomst.nu
 • www.basicincome.org

 

 
Text: Ylva Liljeholm

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top