Now Reading
Årets finalister i Children’s Climate Prize
KAMPANJPRIS! Få Maia i brevlådan i tre månader – betala endast 100 kronor! Prenumerera här!

Årets finalister i Children’s Climate Prize

  • 7 finalister har valts ut bland mer än 70 nominerade från 24 olika länder till årets Children’s Climate Prize. Två vinnare kommer att presenteras den 2 november.

Children’s Climate Prize – Barnens klimatpris – instiftades av Telge Energi år 2016. Priset ges till barn i åldern 12–17 år ”som har gjort extraordinära ansträngningar för klimat och miljö”. Årets Children’s Climate Prize-gala kommer att sändas digitalt den 18 november.
 

Två av årets sju finalister kommer att vinna Children’s Climate Prize 2020. Isha Clarke från USA är en av finalisterna.
 
Årets finalister i kategorin Clean Air Prize (priset för ren luft) är Vinisha Umashankar och Dhruv Sanjay från Indien och Caroline Crouchley från USA. Deras bidrag är ett solcellsdrivet strykjärn, hållbar matlagning och magnetiska tåg. De unga finalisterna har enligt klimat- och miljöentreprenören Melati Wijsen från Bali lyckats ”se lösningar där andra bara ser problem”. Ett lösningsfokuserat arbete är enligt många vad som krävs för att ta itu med klimatfrågan.
 
Årets finalister i kategorin Changemaker Prize (priset till förändrare) är Aadya Joshi från Indien, Ivanna Ortega från Mexiko, och Isha Clarke och Emily Tianshi från USA. Deras bidrag handlar om återställandet av biologisk mångfald, lokal miljöaktivism för rent vatten, att främja klimaträttvisa och att lösa den globala vattenkrisen genom att imitera naturen. Ungdomarna visar prov på kreativt och självständigt tänkande.
 
Vinisha Umashankar, från Indien, är en av finalisterna i kategorin Clean Air Prize.
 
I juryn finns bland andra Sam Barratt som är chef för utbildnings- och ungdomsenheten på FN:s miljöavdelning för ekosystem. Han menar att ungdomar vågar tänka stort och kan få saker att hända. Övriga jurymedlemmar är Johan Kuylenstierna som bland annat är vice ordförande i Klimatpolitiska Rådet, Melati Wijsen som har grundat Bye Bye Plastic Bags (Hejdå plastpåsar), Micael Dahlén som är professor i ekonomi och författare och kom ut med boken ”En liten bok om lycka” i januari 2020, Victoria Hellsten som arbetar som områdeschef på Sustainergies, entreprenören Anna Ryott och Perav Remazan från Världsnaturfondens ungdomsavdelning WWF Sweden Youth.
 
Emily Tianshi från USA är en av finalisterna i kategorin Changemaker Prize.
 
Children’s Climate Prize har i år blivit en stiftelse, Children’s Climate Foundation, vars syfte är att främja barns och ungdomars insatser inom miljö- och klimatarbete både i Sverige och internationellt. En av Children’s Climate Foundations partnerorganisationer är Blueair, som utvecklar luftrenare och kämpar för varje barns rätt att andas ren luft.

 
Huvudbilden föreställer Caroline Crouchley, Dhruv Sanjay och Aadya Joshi – alla finalister till årets Children’s Climate Prize.
 
Text: Maria Veneke Ylikomi / Foto: Children’s Climate Prize

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .