Now Reading
Anna Bergendahl: “Det är otroligt hur mycket ätbar mat vi slänger i väst”

Anna Bergendahl: “Det är otroligt hur mycket ätbar mat vi slänger i väst”

  • Anna Bergendahl, artist och låtskrivare, kanske mest känd för sin medverkan i Idol och Melodifestivalen, deltar i WWF:s kampanj ”Är du med?”. Hon berättar för tidningen Maia vilka förändringar för planeten som hon har valt att fokusera på.

Världsnaturfonden WWF:s kampanj ”Är du med?” uppmärksammar att WWF Sverige fyller 50 år genom att belysa 50 små och stora förändringar som varje individ kan engagera sig i för en mer välmående planet. Anna Bergendahl fick frågan om att som offentlig person öka medvetenheten kring kampanjen och det är en självklarhet för henne att göra det hon kan för att lyfta frågan.
– Jag har valt att dubbla min vego. Jag äter redan för det mesta vegetariskt, men som vi alla vet har köttindustrin stor inverkan på klimatet, och ur näringssynpunkt är kött något vi klarar oss helt utan, och kanske till och med mår bättre utan. Jag har också valt att skippa tumlaren. Att handtvätta all tvätt blir svårt att hinna med i ett modernt samhälle, men att låta tvätten torka på en ställning tar ju ingen tid av mig. Till sist vill jag dra ned på matsvinnet. Det är otroligt hur mycket ätbar mat vi slänger i väst, och jag skäms varje gång jag planerat så dåligt att jag måste slänga livsmedel. Detta också mot bakgrund av att jag lever i överflöd medan många i världen lever i svält.
 

“Underhållningsbranschen har ju i princip legat nere sedan mars förra året, vilket har varit väldigt tråkigt, men helt förståeligt ur smittosynpunkt. Jag saknar verkligen scenen och publiken. Det är en livsstil att vara artist. Men jag har haft tur i att jag har kunnat återvända till mina studier och därmed känt mig stimulerad. Jag har också skrivit massor av ny musik. Och när vi väl får återvända till scenen vet jag att vi aldrig kommer ta den för given igen”. Foto: Magnus Ragnvid
 
Anna Bergendahl är uppvuxen i Sörmland, delvis ute på landet.
– Mest av allt älskar jag därför lantlivet med närheten till djur, natur, fiske, svampplockning och skidåkning. Det bästa jag vet är att tända en brasa i öppna spisen i september medan min pappa dukar fram för kräftmiddag. Det är barndom för mig!
 
Annas intresse för musiken började tidigt.
– Det finns en video på mig när jag är tre år och sjunger med till ledmotivet till ”Lejonkungen”. Sen blev jag kär i Tracy Chapman och spelade sönder hennes LP-skivor och försökte förstå den engelska texten på konvoluten. Jag förstod absolut inte några detaljer av innebörden, men jag minns en känsla av att hon sjöng om frihet. Då visste jag att jag ville göra detsamma en dag.
 
Foto: Magnus Ragnvid

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .