Now Reading
Aktuell barnbok om sjukdomar, virus och att tvätta händerna

Aktuell barnbok om sjukdomar, virus och att tvätta händerna

  • Trots att Gösta Knutsson varit död i snart 60 år kommer fortfarande Pelle Svanslös-böcker ut – nu med andra författare och godkända av Sagogränd AB som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös.

En högaktuell bok just nu är den som heter ”Pelle Svanslös skola – sjukdomar, virus och att tvätta händerna” med Maria Frensberg som författare och Ingrid Flygare som illustartör, utgiven på förlaget Bonnier Carlsen. Boken är faktagranskad och barnen får rätt information på sin nivå.

Lilla Friskus är sjuk och pappa Fritz och mamma Frida är oroliga. När Gösta Knutsson skrev sina böcker om Pelle fanns verkliga personer bakom alla kattfigurer i böckerna. Förebilden till Fritz var Axel Liljencrantz som sedan blev överbibliotekarie på biblioteksuniversitet Carolina Rediviva och Frida var hans fru Birgitta. Tack vare föräldrarnas omsorg blir Friskus snart bra och när han är helt frisk får han gå till kattis igen.

Senare delen av boken, Pelles skola om sjukdomar, är rikt illustrerad och lätt att förstå. I dessa coronatider är boken nyttig läsning för alla. Uppmaningar om att tvätta händerna noga, nysa och hosta i armvecket, inte pussa och krama någon som är sjuk och inte gå till jobbet innan man är helt frisk kunde lika gärna vara uttalade av statsepidemiolog Anders Tegnell. Och att tasshävningar är bra för konditionen förstår ju alla.
 

Text: Birgitta Markendahl

 

 

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .
Scroll To Top