Now Reading
Advent – ljusets högtid

Advent – ljusets högtid

  • ”Bereden väg för Herran! Berg, sjunken, djup stån opp! Han kommer, han som fjärran var sedd av fädrens hopp. Rättfärdighetens förste, av Davids hus den störste. Välsignad vare han som kom i Herrens namn.”

Denna psalm, som har nummer 103 i 1986 års psalmbok, är skriven 1812 av skalden och psalmdiktaren Frans Michael Franzén, som vid den tiden också var ledamot av Svenska Akademien. Melodin lär vara en svensk variant av en tysk folkmelodi från 1600-talet. Franzén hämtade inspiration till texten från Jesajas bok i Gamla testamentet, där det står: ”Bana väg för Herren genom öknen, gör en jämn väg i ödemarken för vår Gud. Alla dalar skall höjas och alla höjder sänkas …” För många är Bereden väg adventspsalmen framför alla andra.

På söndag är det första söndagen i advent och då brukar kyrkorna fyllas av människor, men detta år är inget annat likt. Pandemin sätter stopp för det mesta. Vissa kyrkor annonserar om att den som vill besöka en kyrka på första advent måste ringa och anmäla det i förväg. Andra kommer att ta del av gudstjänsterna på TV och radio mer än vanligt detta år.
 
Kyrkoåret inleds med första söndagen i advent, och det latinska uttrycket adventus [Domini] som betyder [Herrens] ankomst ligger bakom vårt advent. Ända sedan slutet av 400-talet har den här tiden betraktats som en förberedelse till julen. Redan på lördagen tänder många det första ljuset i sin adventsstake, men i kyrkorna sker detta vid söndagens gudstjänst. Det är fyra söndagar i advent och varje söndag tänds ännu ett ljus ända fram till och med den fjärde söndagen.
 
Kyrkoåret har fem liturgiska färger: vitt, violett, grönt, rött och svart, och detta avspeglas i textilier, blommor och prästens kläder. Första söndagen i advent är den liturgiska färgen i kyrkan vit, medan lila dominerar kyrkotextilierna de andra tre. Anledningen till detta är att adventstiden traditionellt varit en tid för fasta och botgöring, och den lila färgen representerar förberedelse och eftertanke.
 
Advent förknippas med ljus – levande och elektriska i stakar, stjärnor och slingor. Adventsljusstaken var ursprungligen sjuarmad och förebilden var judarnas ”menorah”, som står omtalad i en av Moseböckerna och bland annat kom att bli Israels officiella emblem. Det var dock i granen som de levande ljusen först började användas och då i det som kallades adventsgranar. De första sådana vi känner till fanns på Ersta diakonissanstalt i Stockholm på 1870-talet och var inspirerade från en liknande institution i Tyskland. Det var också på 1870-talet som julgranen slog igenom i Sverige. Allt flera sådana tänds nu lite varstans, men än är det fyra veckor kvar till julafton.
 
 
Foto: Tim Umphreys

© 2020 ALL RIGHTS RESERVED - MAïA .